Hlavní obsah

Američané vyhostili 35 ruských diplomatů. Kvůli ovlivnování prezidentských voleb

Spojené státy uvalily sankce Rusku za to, že se vměšovalo do prezidentských voleb.

 

Reklama

Končící Obamova administrativa ohlásila ekonomické a diplomatické sankce proti Rusku.

Článek

Spojené státy ve čtvrtek vypověděly 35 ruských diplomatů. Americké sankce jsou namířeny na civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU, její čtyři vedoucí pracovníky a tři společnosti, které této rozvědce poskytují hmotnou podporu.

Vláda prezidenta Baracka Obamy se k tomuto kroku odhodlala pouhé tři týdny před koncem svého funkčního období. 20. ledna vystřídá Obamu v Bílém domě republikán Donald Trump, jehož vztahy s ruským prezidentem Vladimérem Putinem jsou o poznání vřelejší.

Podle listu The New York Times měli tito pracovníci ruských tajných služeb vést hackerské útoky na počítačové systémy americké Demokratické strany. Dále americké úřady znemožnily přístup ruskému personálu do dvou komplexů, které vlastní ruská vláda v New Yorku a ve státě Maryland. Vypovězeni byli i zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku. Rusové dostali 72 hodin na to, aby opustili USA.

Jedná o odvetu za údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb. Americké zpravodajské služby jsou přesvědčeny, že Moskva chtěla pomoci k vítězství Donaldu Trumpovi.

Přímo v den voleb k žádným manipulacím nedocházelo, podle prezidenta Obamy byla ale Demokratická strana poškozena útoky hackerů během kampaně.

Rusko podle vyšetřovatelů z agentury CIA stojí za úniky e-mailů představitelů Demokratické strany i prezidentské kampaně Hillary Clintonové na stránky WikiLeaks a DCLeaks. Ve zveřejněné korespondenci se píše třeba o financování Nadace Clintonových, na veřejnost se dostaly i soukromé e-maily bývalého amerického ministra zahraničí Colina Powella, mimochodem republikána, ve kterých kritizuje Hillary Clintonovou i Donalda Trumpa.

Rusko: Budeme reagovat

Rusko se už proti obvinění ohradilo. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová už ve čtvrtek ráno uvedla, že Obamova administrativa se snaží omluvit vlastní selhání, Rusko je podle ní už unavené ze lží o hackerech. Končící prezident chce naposledy uškodit rusko-americkým vztahům.

Mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peškov ve čtvrtek večer řekl, že Rusku nezbývá, než přijmout adekvátní protiopatření, aniž by ovšem byl konkrétní. Dodal, že prezident Putin nemusí s rozhodnutím nijak spěchat.

Ruská ambasáda v Londýně na svém twitterovém účtu pod obrázkem "chromé kachny", jak se tradičně přezdívá končícím americkým prezidentům, uvedla, že Obamův krok USA připomíná studenou válku a že "všichni, včetně amerického lidu, budou rádi, až tahle nešťastná administrativa skončí".

Reklama

Doporučované