Hlavní obsah

Máte právo vzít zbraň, jste-li napadeni. Senát vyslyšel myslivce a 102 000 občanů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Většina senátorů schválila rozšíření Listiny základních práv a svobod. Ústavní právo bránit se zbraní v ruce teď míří do Sněmovny.

Článek

Senát podle očekávání schválil návrh na ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní v ruce. Musí to však být podle podmínek stanovených zákonem.

Norma má podle tvůrců v čele s předsedou senátorů ODS Martinem Červíčkem pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v rámci EU. Podle kritiků je ale navrhovaná ústavní novela nadbytečná.

O dalším osudu předlohy, kterou dnes podpořilo 41 ze 69 přítomných senátorů, bude rozhodovat Sněmovna.

Senát chce ústavní novelou rozšířit Listinu základních práv a svobod o ustanovení, že „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“.

Navrhované doplnění Listiny základních práv a svobod vychází z petice, kterou podepsalo 102 000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů.

Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených.

Komise to zdůvodnila mimo jiné nutností přijmout opatření proti terorismu. Kritici unijního opatření ale poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně získané zbraně a že stávající český zákon je dostačující.

Reklama

Související témata:

Doporučované