Hlavní obsah

Máte tvrdou vodu? Nová aplikace Pražanům ukáže, co jim teče z kohoutku

Foto: Pixabay.com

V aplikaci si může milion a půl lidí zjistit, jaká voda jim doma vlastně teče.

Reklama

Chlor, obsah dusičnanů, ale i tvrdost vody. Nová aplikace společnosti Pražské vodovody a kanalizace umí detailně rozebrat vodu, která teče Pražanům z kohoutku. A to na přesné adrese.

Článek

Chcete vědět, jaká voda vám teče z kohoutku? Společnost Pražské vodovody a kanalizace pro Pražany spustila aplikaci, která podle konkrétní adresy a čísla domu nabídne detailní rozbor kvality vody v daném kohoutku.

„Ze skupiny mikrobiologických a chemických ukazatelů, které v pitné vodě analyzujeme a sledujeme, jsme vybrali ty ukazatele, na které se nás naši zákazníci nejčastěji dotazují a které jsou pro ně z různých důvodů zajímavé,“ říká Lenka Vavrušková, manažerka útvaru kontroly kvality vody společnosti PVK.

V aplikaci je tak možné zjistit například obsah chloru, dusičnanů a dusitanů, nebo tvrdost vody, podle které se nastavují domácí spotřebiče. A také mikrobiologickou kvalitu vody.

I v případě dvou sousedících domů můžou být přitom rozdíly. „V jedné ulici mohou být stejné hodnoty, ale také nemusí. Rozbory se totiž dělají pro takzvaná zásobní pásma. Těch je v Praze přes 200 a nijak nerespektují logiku ulic. Je to technické rozdělení sítí,“ vysvětluje generální ředitel PVK Petr Mrkos.

Ročně společnost odebere přes devět tisíc vzorků pitné vody, u kterých analyzuje široké spektrum různých parametrů. Hodnoty kvality se pak aktualizují zhruba každý týden.

Aplikace vyšla na několik desítek tisíc. „Složitější pak bylo správně přiřadit adresy do zásobních pásem, aby se daly sledovat hodnoty pro každou jednotlivou nemovitost,“ dodává Mrkos.

Reklama

Doporučované