Hlavní obsah

Jaké budou Vánoce s covidem? Takové jako před 150 lety, předvídá matematik

Hostem Výzvy byl matematik René Levínský.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Chce to velkou míru sebezapření, ale je potřeba udržet počet kontaktů na nízkém čísle. Ideální by bylo, aby se každý setkal pouze se sedmi lidmi za týden, říká matematik Levínský.

Článek

Vědci z Centra pro modelování biologických a společenských procesů BISOP pod vedením matematika Reného Levínského v minulém týdnu nastínili, jak by se v Česku mohla vyvíjet epidemie koronaviru. „Chceme-li epidemickou situaci stabilizovat do Vánoc, pak je jediným řešením přísný lockdown včetně zákazu mimopracovního styku s jinými než rodinnými příslušníky,“ stojí ve studii z minulé středy.

Od té doby sice v Česku kleslo reprodukční číslo a zdá se, že pomaleji přibývají i počty nově nakažených. Matematici si ale za svými předpověďmi stále stojí. „Epidemická situace se od posledního týdne nijak zásadně nezměnila,“ píší v analýze, kterou vydali dnes v poledne.

Je Česko už na dobré cestě, nebo je lockdown stále nejlepší strategií? Jak kvalitně vyhodnocuje data vláda a podle čeho přijímá opatření? Co o postupu epidemie vůbec víme a jak se předvídá její vývoj? Otázky pro matematika a ředitele Centra pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP) Reného Levínského, který odpovídal v pořadu Výzva.

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis nejzajímavějších odpovědí:

0:30 - Je třeba přitvrdit, nebo současná pravidla stačí, či už je čas rozvolňovat?

Otázka je, co znamená věta: Současná opatření stačí. Už od minulého týdne je jasné, že současná opatření stačí k tomu, aby epidemie dál nerostla. Nicméně se dostáváme do situace, která je velice křehká. My se obáváme, že sice dál neporosteme, ale naše modely ukazují, že pokud budeme přibližně v té situaci, v jaké jsme, tedy že máme asi polovinu kontaktů oproti běžnému stavu, tak se ta situace bude zlepšovat jen velice pomalu a na Vánoce budeme pořád ještě ve velkých problémech.

5:40 - Za poslední měsíc jsme se z dvaceti mrtvých za den dostali na dvě stě mrtvých za den. Jak je to možné?

Když se lidé nezačnou chovat jinak, tak se ta epidemie šíří tímto způsobem. Co je na tom jediné jednoduché, je, že se to dobře počítá. To znamená, že ty předpovědi fungovaly velice dobře. Nyní, když lidé začali reagovat, tak je to mnohem komplikovanější, protože je těžké předpovídat chování lidí.

8:50 - Minulý týden jsem kromě rodiny měla deset rizikových kontaktů. Je to příliš?

Deset je docela fajn, ale je potřeba sedm. Já jsem si dal bobříka pěti, ale občas to nesplním. Snažím se nepřekročit sedmičku. Je to strašně těžké. Všichni, kdo se někdy snažili uběhnout maraton… Když snižujete kontakty, tak na deset to jde docela lehce, ale dostat se na těch sedm nebo pět vyžaduje opravdu velkou vnitřní sílu, je to těžké a nedá se to dlouhodobě vydržet.

14:00 - Byli jste osloveni vládou, abyste pro ni připravili matematický model?

Vláda nás neoslovila. Nebo oslovila-neoslovila. Ta situace je asi taková, že naše skupina vznikla někdy na jaře, 11. září jsme založili naše Centrum pro modelování biologických a společenských procesů. Snažíme se věci dělat transparentně, to znamená, že všechny informace, které máme, jsou veřejně na našem webu. Stejně tak je komunikujeme s vládou, a v tomto smyslu je z mého pohledu jedno, jestli se nás zeptá ministr zdravotnictví, nebo pan Vaněk. Dáme mu úplně stejnou informaci.

20:50 - Školy se původně měly otevřít už v pondělí, váš kolega z CERGE-EI Daniel Münich ale tvrdí, že je to časovaná bomba a že by to nedoporučoval. Máte nějaké modely, jak by s počtem nakažených zamávalo otevření škol?

U škol se vědci úplně neshodují. Máme spoustu studií, které ukazují, že školy jsou velice problematické. Jiné studie ukazují, že školy nejsou o nic horší než restaurace. Já se domnívám, že jedna věc je studovat nějaký systém, ale druhá věc je sledovat jeho okrajové podmínky. To je to, o čem píše Dan Münich na Seznamu. Velice dobře píše o situaci, která tady byla v létě. V létě veškerá virová nálož byla už od 10. července, kdy byl večírek v Techtle Mechtle, tam vidíme velký nárůst v kohortě mezi 16 a 20 lety kolem 18. července. Potom se celé prázdniny držela ta virová nálož převážně mezi mladistvými. Otevřely se školy, samozřejmě to vylítlo naprosto dramatickým způsobem, a někdy mezi 10. a 15. zářím se vláda rozhodla, že se nebudou trasovat děti do 15 let. Potom vidíme, jak ta observační křivka spadne, protože jsme se na to přestali dívat, a potom vyjedou nahoru dospělí a v dalším kroku se objeví senioři.

41:00 - Máme se bát, že Vánoce nebudou jako dřív?

Vánoce budou možná ještě víc jako dřív, jako před sto padesáti lety, kdy jsme byli hodně spolu v rámci rodiny a užili jsme si to. Ale pokud jsou pro někoho Vánoce hodně velké nakupování v hodně velkých supermarketech, tak takové Vánoce tento rok nebudou, doufám.

Reklama

Související témata:

Doporučované