Hlavní obsah

Matovič může dočasně skončit ve funkci premiéra. Koalici to sám nabízí

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

Slovenský premiér Igor Matovič může skončit na postě premiéra. Informovala o tom TV Markíza, podle jejíchž informací se koaliční partneři pokusí po víkendu přijít s plánem na vyřešení koaliční krize.

Článek

Matovič podle webu tvnoviny.sk přišel s netradičním řešením, a to s tím, že by „na určitý čas nemusel být tak úplně premiérem“. Premiér by se tak pravděpodobně stáhl do ústraní a část svých kompetencí by předal svým kolegům.

Přestože vládní strany tuto variantu podle webu tvnoviny.sk aktivně zvažují, čtyřkoalice stále musí přijít na to, jak tento nápad právně zrealizovat. K finálnímu rozuzlení situace by pak mělo dojít v pondělí, kdy má předseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík oznámit, zda strana v koalici zůstane, či nikoliv.

Krize ve slovenské koalici navenek propukla poté, co Matovič a ministr zdravotnictví Marek Krajčí bez souhlasu všech vládních stran zajistili nákup ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19 a oba politici se na začátku března zúčastnili dovozu první zásilky. SaS i Za lidi prosazovaly, aby země vyčkala na registraci Sputniku V u unijní lékové agentury EMA.

Krajčí v zájmu řešení koaliční krize rezignoval. Ani tento krok, který je první personální změnou v kabinetu premiéra Igora Matoviče od jeho nástupu do úřadu loni v březnu, podle představitelů vlády napjaté vztahy ve čtyřčlenné koalici neurovnal. Sulík uvedl, že včerejší tiskovou konferencí Igor Matovič prakticky zrušil dohodu, kterou týden tvořili.

„Jsme na bodě nula,“ dodal Sulík s tím, že o situaci v koalici bude SaS jednat a výsledek oznámí v pondělí. Liberální SaS už dříve kritizovala způsob, jakým Matovič řídí kabinet a vládne zemi. Matovič ve čtvrtek, kdy Krajčí ohlásil svou rezignaci, dosluhujícího ministra obhajoval a označil ho za oběť kritiků z řad koalice. Toto jeho vyjádření roztržku mezi vládními stranami obnovilo.

Reklama

Doporučované