Hlavní obsah

Mayová ztrácí kontrolu nad Velkou Británií. Může přijít i o vlastní stranu

Mayová ztrácí kontrolu nad Velkou Británií.

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová po mimořádných parlamentních volbách ztratila nejen většinu v Dolní sněmovně. Má potíže s udržením kontroly nad brexitem i vlastní stranou.

Článek

Oživlá mrtvola. Tak tituloval Theresu Mayovou bývalý konzervativec George Osborne. O víkendu Mayová sestavila novou vládu, v níž si ponechala většinu stávajících ministrů, zároveň ale byla nucena jmenovat šéfem rezortu životního prostředí Michaela Gova. Ten je považován za premiérčina dlouholetého politického nepřítele.

Kromě toho se Mayová potýká s personální krizí ve svém vlastním štábu. Několik jejích lidí rezignovalo.

V úterý začnou konzervativci vyjednávat spojenectví se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou. Liberálnější členové Konzervativní strany se této spolupráce obávají, sociálně konzervativní severoirští unionisté by totiž mohli požadovat zpátečnické reformy týkající se potratů a práv LGBT komunity.

Video: Britská premiérka Mayová našla podporu pro svou vládu. Chybějící hlasy mají dodat severoirští unionisté.

Video: Jakub Říha

Stahují se mračna nad Mayovou?

Bývalý konzervativec George Osborne zpochybnil premiérčino další působení v křesle šéfky strany - prohlásil o ní, že je jako oživlá mrtvola. Mayová se nyní chystá na výstup před výborem Konzervativní strany. Pokud její výkon nebude přesvědčivý, může premiérka v příštích dnech o svou vedoucí pozici ve straně přijít.

Dalším rozhodujícím momentem bude i oficiální představení nově sestavené sněmovny spojené s královniným projevem. Ceremonie se měla odehrát 19. června. Mluvčí Mayové ale ohlásil, že se termín bude měnit. Konkrétní datum zatím neuvedl.

Slavnostní událost premiérka odloží pravděpodobně kvůli zmíněné snaze získat severoirské unionisty na svou stranu. V 650členné Dolní sněmovně mají konzervativci 318 křesel a severoirští unionisté mají deset mandátů. Spojenectví vládě poskytne jen těsnou parlamentní většinu.

Kvůli ztrátě většiny ve sněmovně selhává i premiérčin plán uskutečnit tvrdý brexit. Britští ministři volají spíše po pragmatických než ideologických krocích. Nechtějí zpřetrhat veškerá pouta Velké Británie se zbytkem Evropské unie a odstřihnout zemi od možnosti pohybu na evropském volném trhu.

Video: Jednání o brexitu nezačne 19. června, zpozdí se o týden.

Video: Reuters

Reklama

Doporučované