Hlavní obsah

McCain se postavil Trumpovi a svým „Ne“ zachránil Obamacare

Senát Spojených států ani napotřetí nezrušil Obamacare, velkou měrou se na tom podílel i republikánský senátor John McCain.

 

Reklama

Ani napotřetí se republikánům v Senátu Spojených států nepodařilo odvolat zdravotní reformu někdejšího prezidenta Baracka Obamy.

Článek

Senátorům se opět nepodařilo nahradit zákon Obamacare republikánskou verzí ani jej odvolat bez prozatímní náhrady. Návrh, který Senát opět odmítl, počítal s úpravami jen některých částí reformy.

Proti zrušení hlasovali kromě 48 demokratů také 3 republikáni. Lisa Murkowski, Susan Collins a vlivný senátor John McCain, který se debaty účastní i přes svůj vážný zdravotní stav - má nádor na mozku.

„Od samého počátku jsem byl přesvědčen, že Obamacare musí být odvolána a nahrazena takovým řešením, které zvýší konkurenci, sníží náklady a zlepší péči o americký lid," uvedl McCain v prohlášení s tím, že dnes posuzovaný návrh tyto cíle nesplňoval.

Sdělil rovněž, že jednou z největších chyb Obamacare je fakt, že ji demokraté prosadili v Kongresu bez jakéhokoli názoru a podpory republikánů. „Neměli bychom opakovat minulé chyby," dodal McCain, který je zastáncem spolupráce s demokraty v klíčových amerických záležitostech.

Z výsledku hlasování nebyl nadšený prezident Donald Trump, jelikož voličům slíbil zrušení Obamacare během loňské volební kampaně.

„Tři republikáni a 48 demokratů zklamali americký lid. Jak jsem říkal od začátku, nechte Obamacare, aby se sama zničila, poté jednejte. Sledujte!" napsal Trump na Twitteru.

Republikánská strana, ačkoli o zrušení Obamacare usiluje, není jednotná v názoru, jak by měl nový systém zdravotní péče a pojištění vypadat. Konzervativní křídlo chce radikálně utlumit vliv státu, umírnění republikáni si naopak přejí zachovat programy, jež se týkají například péče o chudé nebo plánovaného rodičovství a které se neobejdou bez státních dotací.

Návrh, který ve 100členném Senátu získal 49 hlasů, rušil podmínku, aby takřka každý Američan měl pojištění. Pokud o pojistku lidé zájem nemají, musí podle Obamacare jako pokutu odvádět náhradní finanční plnění. Republikáni ve své úpravě výši této pokuty stanovili na nula dolarů. Republikánská verze rovněž výrazně snižovala pokuty pro firmy s více než 50 zaměstnanci, které mají nyní povinnost platit jim pojištění.

Reklama

Doporučované