Hlavní obsah

Méně časté sečení trávníků prospívá v Českých Budějovicích ohroženým rostlinám

Foto: Pexels.com/Freddie Ramm

Ilustrační foto.

Reklama

Na českobudějovických městských trávnících se objevují ohrožené druhy rostlin. Jde například o zvonečník černý, zvonek klubkatý, jestřábník klubkatý nebo lomikámen trojprstý.

Článek

Podle ekologů stojí za výskytem rostlin méně časté sečení trávníků. V

„Každoročně na městských trávnících provádíme biologické průzkumy, díky kterým jsme objevili hned několik ohrožených druhů rostlin. Mezi ty nápadnější, kterých si všimne i běžný kolemjdoucí, patří zvonek klubkatý nebo zvonečník černý. Letos jsme však během průzkumu našli i několik dalších ohrožených druhů,“ řekla botanička z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Eva Koutecká.

Ekologové poukazují na to, že méně často sečený trávník poskytuje potravu opylovačům a dalším druhům hmyzu. Zároveň také zlepšuje městské mikroklima, snižuje prašnost a lépe zadržuje vodu. Obyvatelé to mohou vidět třeba na sídlištích Máj a Vltava, v okolí Výstaviště, u Velkého jezu a nově i v Havlíčkově kolonii.

„Už loni na jednom místě vykvetly zvonky klubkaté. Naše skupina na jejich výskyt upozornila magistrát a bylo dohodnuto, že se nechají vykvést a vysemenit. Letos už máme takové lokality dvě a také počet míst, kde se méně seče a trávníky kvetou, se opět zvýšil,“ řekl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Reklama

Doporučované