Hlavní obsah

Méně než zvířata. Nová zpráva mapuje osudy zadržených v Severní Koreji

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pracovníci organizace Human Rights Watch mluvili s několika lidmi, kteří okusili, jaké je to být zadrženým v Severní Koreji. Podle zprávy, která na základě jejich svědectví vznikla, jsou vězni pro tamní režim „méně než zvířata“.

Článek

Rituální mučení, ponižování a sexuální napadání. Tak vypadá život podezřelých v Severní Koreji poté, co se střetnou s tamními úřady. Informace o daném nastavení přinesla nová zpráva mezinárodní organizace bojující za lidská práva, která podrobně popisuje brutalitu podmínek předběžného zadržení v zemi.

Podle listu The Guardian přichází organizace Human Rights Watch (HRW) s takovou zprávou jako první. Lidé, které severokorejský režim pošle do vyšetřovací vazby, musejí podle zveřejněného textu žít ve stísněných nehygienických buňkách a je jim odpíráno řádné jídlo či oblečení.

„Vězni se doslova ztrácejí před očima kvůli nedostatku jídla, pokud nemohou podplatit stráže, aby jim jejich rodiny nějaké poslaly,“ oznámil novinářům v pondělí Phil Robertson, zástupce ředitele HRW pro Asii.

Zpráva vznikla díky patnácti rozhovorům s lidmi, kteří těmito zadržovacími centry prošli, a svědectví bývalých úředníků, kteří znají nastavení systému trestního soudnictví v zemi. Všichni dotazovaní, muži i ženy, jsou původem Severokorejci a ze své vlasti uprchli po roce 2011, kdy se k moci dostal její současný vůdce Kim Čong-un.

„Lidé mají velmi dobrý důvod se obávat zatčení a předběžného zadržení v Severní Koreji,“ uvedl Robertson a dodal, že šanci ušetřit toho sebe a své rodiny mají pouze ti podezřelí s vazbami na politiky nebo dostatečným množstvím peněz na podplácení policistů, vězeňských úředníků nebo státních zástupců.

Většina ze zadržených může očekávat mučení nebo vynucená přiznání. Ženy navíc čelí sexuálnímu obtěžování, které mnohdy vyústí až ke znásilnění. V raných fázích vyšetřovací vazby bylo špatné zacházení s lidmi obzvláště kruté, říkají svědci. Lidé se nevyhnuli třeba bití holí či kopání.

„Předpisy říkají, že by nemělo docházet k žádnému bití, ale během vyšetřování potřebujeme přiznání,“ řekl bývalý severokorejský policista organizaci. „Musíte je uhodit, abyste ho dostali.“

Podle Yoona Young-cheola, jednoho z bývalých vězňů, bylo s podezřelými zacházeno, jako by byli méně než zvířata, kterými se pak kvůli nastoleným podmínkám opravdu stávali. Yoona tamní tajná policie zatkla v roce 2011, kdy ve svých 30 letech pracoval jako vládní pracovník. Ještě před výslechem ho těžce zbili a až následující den se dozvěděl, že v jeho případě došlo k obvinění ze špionáže.

„Prostě mě bili po dobu 30 minut. Kopali do mě, bili mě pěstmi všude po těle,“ vzpomínal Yoon, který nakonec nebyl stíhán kvůli obviněním ze špionáže, ale strávil pět let v pracovním táboře za údajné pašování.

Padesátiletá Kim Sun-youngová, bývalá obchodnice, která z vlasti utekla před pěti lety, promluvila o sexuálním násilí, se kterým se během procesu setkala. Ve vazebním středisku ji podle jejích slov znásilnil přímo její vyšetřovatel, se sexuálním napadením se pak setkala i během výslechu ze strany dalšího policisty.

Publikovaná zpráva vyzývá severokorejskou vládu, aby veřejně uznala porušování lidských práv a ukončila kruté zacházení s lidmi ve vazbě. Rovněž apeluje na Jižní Koreu, USA a další členské státy OSN, aby v tomto ohledu na tamní vládu tlačily „veřejně i soukromě“.

OSN již obvinila Severní Koreu ze „systematického, rozšířeného a hrubého“ porušování lidských práv, včetně mučení, mimosoudního zabíjení a provozování sítě gulagů pro politické vězně.

Reklama

Doporučované