Hlavní obsah

Jaký je Kimův zdravotní stav? KLDR mlčí, Trump přeje hodně zdraví

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Reklama

Severní Korea stále nepotvrdila ani nevyvrátila zvěsti o vážném zdravotním stavu svého vůdce Kim Čong-una. Situaci monitorují americké tajné služby, prezident Trump popřál vůdci KLDR hodně zdraví.

Článek

Zaryté mlčení ze strany vedení komunistické Severní Koreje podporuje mediální spekulace, které ještě více posílila nepřítomnost vůdce na nejdůležitějším státním svátku. Den slunce KLDR slaví 15. dubna, v den narozenin Kim Ir-sena. Podle americké CNN a serveru Daily NK, který údajně získává informace od přeběhlíků z KLDR, měl 37letý Kim Čong-un 12. dubna podstoupit operaci srdce, po které zůstal v kritickém stavu. Zdraví severokorejského vůdce je podle serveru Daily NK podlomené kvůli stresu, nadváze a kouření. Kim Čong-un se má podle stejného zdroje zotavovat v nejmodernější klinice v zemi určené jen rodině Kimů, server také později uvedl, že stav severokorejského vůdce má být stabilizovaný.

Soused a rival KLDR Jižní Korea uvedl, že informace CNN a Daily NK nemůže potvrdit. Kancelář jihokorejského prezidenta vydala komentář, že v sousední zemi se neděje nic neobvyklého. Skeptický ohledně těchto zpráv byl v rozhovoru s německou stanicí Deutsche Welle i bývalý šéf jihokorejské zpravodajské služby Rah Jong-yil. Uznal ale, že mlčení ze strany KLDR je neobvyklé. „Je zvláštní, že když CNN vydala zmíněnou zprávu, která se ihned rozletěla do světa, Severní Korea ji ihned nepopřela,“ cituje Raha Jong-yila stanice. „V minulosti sever reagoval velmi rychle, když se objevily zprávy o někom z vedení země,“ dodává.

Podle amerických médií by ale pooperační komplikace nebyly překvapením. Už od roku 2009 svět ví, že vůdce KLDR trpí kromě nadváhy také cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Naposledy v roce 2014 pak Kim Čong-un zmizel na šest týdnů z veřejného prostoru, po návratu jako oporu používal vycházkovou hůl. Oba Kimovi předchůdci zemřeli podle místních úřadů na infarkt, zakladatel státu Kim Ir-sen v roce 1994, otec současného vůdce Kim Čong-il pak v roce 2011.

Prezident Trump v úterý řekl, že o případných zdravotních komplikacích vůdce KLDR nemá žádné informace. „Mohu jen říct, že mu přeji hodně zdraví a štěstí,“ řekl Trump na tiskové konferenci. Americké zpravodajské služby situaci kolem Kimova zdraví „bedlivě sledují“, řekl ve vysílání stanice Fox News poradce pro národní bezpečnost Robert O’Brien. Podle CNN ale mezitím americké úřady oslovily odborníky na severokorejský režim, se kterými řeší i otázku nástupnictví.

Kvůli nízkému věku se jako případní nástupníci Kim Čong-una nejeví jeho potomci. Kima by v čele země nejspíše nenahradil ani jeho starší bratr Kim Čong-čchol, který podle Deutsche Welle „o politiku nejeví zájem a má spíše reputaci playboye“. Pravým opakem je ale Kimova 31letá mladší sestra Kim Jo-čong, která aktuálně působí jako členka politbyra a důvěrnice vůdce. Proti ní ale hovoří věk a s ním spojená nezkušenost a také především pohlaví. „Je velmi důležitou součástí režimu, ale nástupkyní svého bratra nemůže být jednoduše proto, že je žena,“ cituje DW profesora tokijské univerzity a odborníka na dynastii Kimů Toshimitsa Shigemuru.

Jako nejpravděpodobnější kandidát se tak jeví Kimův strýc a nevlastní bratr Kim Čong-ila Kim Pchjong-il. Toho současný vůdce na začátku tohoto roku povolal zpět do hlavního města, Kim Pchjong-il od konce sedmdesátých let působil jako diplomat v evropských zemích. Ať už ale Kim Čong-una nahradí kdokoli, žádnou velkou změnu Shigemura neočekává. „Kdokoli by přišel, nebude mít v úmyslu reformovat nebo změnit směřování země,“ cituje DW Shigemuru.

Reklama

Doporučované