Hlavní obsah

Merck vstoupí do vývoje léčiv založených na výzkumu z Brna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Globální farmaceutická skupina Merck vstoupí do vývoje nových onkologických léčiv založených na poznatcích vědců z Brna. Už před dvěma lety Masarykova univerzita uzavřela licenční smlouvu se společnosti Artios Pharma.

Článek

Vstup Mercku znamená další krok ve vývoji, oznámil dnes ČTK mluvčí univerzity Pavel Žára.

Primární výzkum vedly vědecké týmy Kamila Parucha a Lumíra Krejčího z Přírodovědecké a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Mezinárodního centra klinického výzkumu. Vědci přišli s patentovanými sloučeninami, jež dokážou inhibovat nukleázy, tedy snížit aktivitu enzymů, které se podílejí na opravě poškozené DNA.

Zablokování opravného procesu v rakovinných buňkách vede k jejich zničení, a proto mohou mít sloučeniny široký potenciál při léčbě nádorů. Britská společnost Artios Pharma pomohla výzkumu finančně i vědecky. Nyní se domluvila na spolupráci s Merckem, který společnému projektu poskytne předběžnou investici 30 milionů dolarů (656 milionů korun).

Cílem je vyvinout několik léčiv s mechanismem účinku na principu DDR (DNA Damage Response). Paruch a Krejčí podle tiskové zprávy vnímají oznámený vstup Mercku jako významný milník. Pouze velké farmaceutické firmy jsou podle nich reálně schopné dostat nová léčiva přes všechny fáze klinického testování a uvést je na trh.

Vedoucí oddělení transferu technologií Masarykovy univerzity Radoslav Trautmann připomněl, že už původní spolupráce mezi univerzitou a společností Artios Pharma byla jedním z nejvýznamnějších obchodů, které centrum pomáhalo připravit. „V případě, že výzkum i s novým partnerem během dalších let vyústí v inovativní řadu léčiv, poplynou Masarykově univerzitě také významné příjmy,“ uvedl Trautmann.

Reklama

Doporučované