Hlavní obsah

Merkelová oznámila konec v čele CDU. Kancléřkou zůstane maximálně už jen tři roky

Merkelová už nebude kandidovat do čela Spolkového sněmu ani CDU.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Politický konec Angely Merkelové má jasné hranice. Nejpozději v roce 2021 skončí jako kancléřka, znovu již nechce kandidovat. Zároveň se letos v prosinci nebude ucházet ani o opětovné zvolení do čela své CDU. Vyjádření přišlo ani ne 24 hodin po neúspěchu strany při volbách v Hesensku. CDU je sice vyhrála, ale jde o nejhorší výsledek strany od 60. let minulého století.

Článek

Německá kancléřka a předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová je připravena vzdát se vedení strany a v prosinci znovu nekandidovat do jejího čela; funkci premiérky ale hodlá dál zastávat.

Podle agentury DPA to dnes Merkelová řekla předsednictvu své strany v Berlíně. Dosud přitom politička, která CDU vede od roku 2000, trvala na tom, že by úřad šéfky CDU a kancléřky měl jít ruku v ruce.

Hlavním důvodem rozhodnutí čtyřiašedesátileté Merkelové jsou neuspokojivé výsledky CDU zhruba za poslední rok. Zřejmě poslední kapkou byl výrazný propad CDU v nedělních zemských volbách v Hesensku, kde strana zaznamenala nejhorší výsledek od roku 1966.

Později během dne se objevila informace, že Merkelová nechce znovu kandidovat ani do Spolkového sněmu. Tedy po skončení nynějšího volebního období v roce 2021. Tím pádem nebude znovu ani kancléřkou. Dlouholetá šéfka německé vlády to dnes podle agentury AFP řekla předsednictvu křesťanských demokratů. O funkci v rámci Evropské unie nemá zájem.

Reklama

Doporučované