Hlavní obsah

Merkelová: Rozdělování běženců dál sporným bodem vztahů s ČR

Český premiér Andrej Babiš se ve středu v Berlíně setkal se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Českého premiéra v Berlíně čekalo několik desítek demonstrantů, kteří před jeho schůzkou s kancléřkou provolávali hesla jako „Babiš, hanba Evropy“.

Článek

Český premiér Andrej Babiš se ve středu v Berlíně setkal s nejmocnější ženou Evropy, spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mluvili spolu například o hledání celoevropského řešení migrační krize.

Přerozdělování běženců zůstává sporným bodem vztahů Česka a Německa, řekla dnes německá kancléřka Angela Merkelová po jednání s českým premiérem Andrejem Babišem. Celkově ale vzájemné vztahy považuje za výborné. Podobně to vidí i Babiš, který na společné tiskové konferenci prohlásil, že Evropa si nyní musí určit „kde bude bránit evropský kontinent“.

„Spolupracujeme spolu velmi dobře, ale to nevylučuje, že jsou na některé věci rozdílné názory,“ uvedla Merkelová o dlouhodobém sporu Česka a Německa o přerozdělování uprchlíků. Podle kancléřky není možné veškerou zodpovědnost nechat na Itálii, kam přijíždí velká část běženců mířících do Evropy.

„Shodu nemáme z hlediska rozdělování lidí z těchto lodí,“ připustil také Babiš, podle něhož si Evropská unie musí jasně definovat hranice schengenského prostoru.

Podle zdrojů Seznamu Němci ale v této - ani v dalších otázkách - momentálně nevnímají Babiše coby „soupeře“ Merkelové. Český premiér tak dorazil do Berlína za příznivé atmosféry. Tu naznačila i nedávná slova německého ministra zahraničí Heiko Maase pro deník Bild, že by Evropská unie neměla nutit členské státy přijímat migranty.

O dost méně příznivé bylo samotné přivítání před německým spolkovým kancléřstvím v Berlíně. Na miliardáře a šéfa nejsilnější partaje v Česku čekalo několik desítek demonstrantů. S transparenty hlasitě pokřikovali po Babišovi, že je zloděj a ostuda Evropy.

Na místě je reportér Seznamu Jiří Hošek. Níže si můžete přečíst jeho analýzu, co se od schůzky Babiš-Merkelová očekává.

Reklama

Doporučované