Hlavní obsah

Messi mění vše. Kurzy v Lize mistrů favorizují kluby, co ji zatím nevyhrály

Foto: Profimedia.cz

Neymar, Messi, Mbappé. Pohádková sestava na tréninku Paris Saint-Germain.

Reklama

Nejsledovanější evropská soutěž dnes duely ve skupinách začíná, vítěze Ligy mistrů by měli dekorovat 28. května v Petrohradě. Podle bookmakerů by to měl být nejspíš PSG či poražený finalista minulého ročníku Manchester City.

Článek

Příchod Lionela Messiho do Paříže rozdal úplně nové karty. Bookmakeři společnosti William Hill, ale i Fortuny či Tipsportu se shodnou, že právě Paris Saint-Germain FC je letos největším favoritem na vítězství v Lize mistrů, nejblyštivější klubové soutěži v nabídce UEFA.

Počítá se s tím, že trojzubec Neymar–Messi–Mbappé by mohl fungovat podobně jako v roce 2015, kdy Brazilce s Argentincem doplňoval v barcelonském dresu Uruguayec Luis Suárez. Mluvilo se tehdy o jednom z nejúdernějších útoků všech dob a ve finále Ligy mistrů to „odnesl“ Juventus.

Nově vytvořené supertrio s mladým Francouzem Kylianem Mbappém dosud ještě ani jedinkrát společně trávník v jednom momentu nesdílelo. Když v Remeši v ligovém utkání nastupoval Messi ke své premiéře v Ligue 1, střídal v 66. minutě právě Neymara. Nicméně moment, kdy PSG nastoupí ve své největší možné útočné síle, se bezpochyby blíží.

Předzvěst finále už ve skupině?

Pokud budou všichni jmenovaní „ready“, lze očekávat jejich společné vystoupení nejpozději 28. září. Až v Česku oslavíme svátek svatého Václava, usednou pak mnozí z nás k obrazovkám, abychom sledovali galaktický střet superhvězd v pařížském balení s druhým největším favoritem soutěže, na kterém se mimochodem ve sledu kurzů taktéž shodnou všichni bookmakeři.

Potměšilý los totiž uvítal Pařížany i Manchester City ve skupině A, přimíchal k nim ještě Bruggy a celek Lipska. Při vší úctě k nim, bylo by jistě šokující, kdyby z této skupiny měla jít dál do vyřazovací části Ligy mistrů jiná dvojka než tým kolem Lea Messiho a mužstvo Pepa Guardioly.

Slavný katalánský trenér samozřejmě pamatuje společné barcelonské triumfy v Lize mistrů, od té doby ovládl i s Bayernem a s Citizens mnohé soutěže, nicméně výhra právě v Lize mistrů je pro něj už od roku 2011 jakoby zakletá.

Letos v květnu byli Citizens této trofeji prakticky nejblíže, jak být mohli. Ale nejoceňovanější pohár ve finále uzmula Chelsea. Rok předtím vzal pro změnu Pařížanům ve finále šance Bayern. Téhle čtveřici ostatně věří bookmakeři nejvíc i v sezoně 2021/22. Nejintenzivněji pak PSG a Manchesteru City, přestože tyto dva kluby ještě ani Ligu mistrů, ani předtím Pohár mistrů evropských zemí dosud nevyhrály.

Anebo možná právě proto. Zejména katarský management dělal v létě pro posílení PSG opravdu až nemožné. Kromě Messiho přišel i Sergio Ramos nebo brankář Gianluigi Donnarumma. Kádr v pařížských barvách se nyní opravdu jeví až takřka pohádkově. A bude hodně záležet na kouči Mauriciu Pochettinovi, zda ega velikánů dokáže na hřišti i v kabině vhodně poskládat.

Kurzy na vítěze Ligy mistrů

Fortuna: PSG 4, Manchester City 4,5, Bayern 8, Chelsea 9, Manchester United 9, Liverpool 10

Tipsport: PSG 4,3, Manchester City 5, Chelsea 8,5, Bayern 9,5, Manchester United 10, Liverpool 12

Pařížané i Citizens se ale na startu Ligy mistrů představí až ve středu. Už dnes se přitom servíruje celkem 8 jiných zápasových laskomin, z nichž vyniká duel Barcelony s Bayernem od 21 hodin. Vysílat ho v Česku bude stanice Premier Sport 2, která je k dispozici například na platformách O2 TV či Telly.

Ve vysílacím „slotu“ od 18:45 se představí aktéři zápasů Bern – Manchester United (Nova Sport 3) a Sevilla–Salcburk (Nova Sport 4). Od 21 hodin na těchto nových sportovních kanálech skupiny Nova poběží zápasy Chelsea–Petrohrad a Malmö FF – Juventus.

Jako hosty svého studia Ligy mistrů avizuje Nova na úterý Karola Kisela a Martina Latku, na středu pak dvojici Marek Jankulovski a Pavel Kuka.

Obrazovky veřejnoprávní České televize už opustily nejen zápasy, ale i highlighty, tedy sestřihy zápasů Ligy mistrů.

Na herním systému Ligy mistrů se oproti loňsku nic nezměnilo. Ze čtyřčlenných skupin postupují do vyřazovací části první dva celky z každé tabulky. Týmy z třetích příček se zúčastní play-off v Evropské lize.

Pro zajímavost: Letos se bude pohárové jaro týkat i třetích týmů tabulek Evropské ligy. Ty se utkají v předkole play-off Evropské konferenční ligy s druhými týmy tabulek skupin EKL. A na postupující z tohoto předkola budou čekat vítězové skupin nové EKL.

V ČT jen jeden čtvrteční zápas

Evropskou ligu a Evropskou konferenční ligu i s českou účastí budeme mít možnost sledovat vždy ve čtvrtek. Jeden zápas z programu odvysílá Česká televize, tento týden duel Bröndby–Sparta, ostatní mače odvysílají kanály Sport 1 a Sport 2.

Účastníci Evropské ligy a Evropské konferenční ligy, tedy jakési „stříbrné“ a „bronzové“ soutěže UEFA, budou každopádně honorováni skromnějším způsobem než účastníci Ligy mistrů. Už jen startovné v Lize mistrů stojí za to, činí 15,64 milionu eur pro každého, za výhru v utkání skupiny se bere 2,8 milionu eur, za remízu 0,9 milionu eur.

A na tyhle pohádkové peníze, přinejmenším na startovné, se mohou těšit i v moldavském klubu Šeriff Tiraspol, který je šokujícím úspěšným kvalifikantem ročníku. Pokud byste mu věřili i na celkový triumf v soutěži, má pro vás Fortuna připravený kurz 2500:1.

Reklama

Doporučované