Hlavní obsah

Města na Karvinsku budou po ukončení těžby žádat pozemky po OKD

Foto: Shutterstock.com

Jedním z dolů OKD je i Darkov.

Reklama

Města na Karvinsku budou žádat, aby byl po ukončení těžby černého uhlí pozemkový majetek společnosti OKD převeden do rukou místních samospráv. Napravily by se tím křivdy spojené s těžbou pod městy z minulých desetiletí.

Článek

Mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček dnes ČTK sdělil, že na požadavku se na jednání shodli karvinský primátor Jan Wolf (ČSSD), náměstek havířovského primátora Ondřej Baránek (ANO) a starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí).

Zástupci měst se dohodli také na tom, že má jít o vklad majetků státu, který je prostřednictvím společnosti Prisko vlastníkem OKD, do rukou samospráv. Ty podle nich jedině garantují, že jejich správa ponese prospěch zdejším obyvatelům, a nikoliv externím subjektům.

„Mají tak být napraveny křivdy na zdejších obcích a městech a jejich obyvatelích, způsobené mnoha desetiletími nucených výkupů domů a pozemků, pod kterými pak probíhala těžba, devastací životního prostředí, nepovedenou privatizací, odvody zisků z prodeje uhlí z regionu a mizivými poplatky odváděnými do městských pokladen,“ uvedl Hudeček.

Převedení majetku má podle zástupců měst umožnit rozvoj regionu a zásadní změnu životních podmínek. Apelují na vládu, dotčená ministerstva i OKD, aby zabránily rozprodeji zbytkového státního majetku. „Chtěli bychom být součástí všech jednání, která se budou dotýkat naší budoucnosti. Věříme, že vláda tentokrát bude mít snahu řešit naše problémy společně s námi,“ uvedli Wolf, Baránek a Chlubna.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. V dolech pracuje okolo 8 000 lidí.

Útlum těžby v dolech OKD na Karvinsku by měl v souladu s návrhem vlády začít od 1. března příštího roku. Vzniknout má rovněž analýza, jež má řešit dopad útlumu těžby uhlí na region. Z materiálu o navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, který v červenci projednávala vláda, vyplývá, že těžba ve všech dolech černouhelné společnosti OKD by měla být ukončena na konci roku 2021 nebo 2022, po roce 2021 není vyloučeno pokračování těžby v Dole ČSM.

Reklama

Doporučované