Hlavní obsah

Města Plzeňského kraje od ledna zdraží energie a služby jen mírně

Foto: Seznam Zprávy

Plzeňská teplárenská.

Reklama

Plzeň příští rok mírně zdraží pitnou i odpadní vodu, teplo i nájmy. Na současných cenách zůstanou odpady i jízdné MHD. Ostatní velká města v Plzeňském kraji nezvýší ceny energií a služeb vůbec nebo jen o pár procent.

Článek

Rokycany nezdraží nic, Tachov svoz odpadů. Teplo zlevní v Domažlicích a mírně i v Tachově. Daň z nemovitosti zůstává všude stejná.

Vodné a stočné v Plzni vzroste od ledna o 4,56 procenta. Vodné bude stát 60,59 Kč/m3, stočné 38,23 Kč. Včetně desetiprocentní DPH Plzeňané zaplatí celkem 98,82 Kč/m3. Zdražení je dopadem koronavirové krize, při níž klesá množství spotřebované pitné vody i vypouštěné odpadní vody, přičemž fixní náklady zůstávají, řekl náměstek primátora Pavel Šindelář. Teplo zdraží od ledna v průměru o čtyři procenta. Domácnosti zaplatí 540,32 Kč/GJ s DPH. Od března stoupne nájemné o inflaci předchozího roku plus tři procentní body, maximálně o šest procent. Za standardní městský byt dosud platí Plzeňané měsíčně 86,86 Kč/m2.

Poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu zůstanou v Plzni stejné jako letos. Čtyřčlenná rodina, která má obvyklou 120litrovou popelnici, bude stále platit 222 Kč měsíčně při svozu jedenkrát týdně. Nezmění se také cena jízdenek MHD – nepřestupní papírová bude stále za 20 Kč, přestupní půlhodinová za 18 Kč. Celoroční plnocenné předplatné zdraží o 114 korun na 4 120 Kč a měsíční o 14 korun na 502 Kč.

V Klatovech, druhém největším městě kraje, zdraží od ledna jen vodné a stočné, a to o 2,1 procenta na 65,86 Kč/m3 s DPH. Předběžná cena tepla zůstává na 673,70 Kč/GJ s DPH. Nájemné v městských bytech stagnuje na 75,25 Kč/m2 a u bytů pro sociální účely na 49,93 Kč/m2, zvýšení o inflaci by mohli radní schválit až od 1. července. Nemění se ani ceny jízdného MHD (8 Kč), ani ceny za svoz odpadu. Za 110litrovou popelnici budou stále občané platit 450 Kč na hlavu ročně.

Rokycany nezdraží žádné energie ani služby. Vodné a stočné zůstane na 94 Kč/m3, teplo na 562 Kč/GJ s DPH. Poplatek za odpady bude činit 600 Kč na osobu a rok, zatím není schválena prováděcí vyhláška k zákonu o odpadech. U nájmů, které se zvyšují vždy od 1. července, letos město neuplatní inflační nárůst, dospělé jízdné v MHD zůstane na 12 Kč.

Tachov ponechá ve svých bytech základní nájem 48 Kč/m2 za měsíc, ve zcela zrekonstruovaných 69 Kč/m2. O více než čtyři procenta vzroste cena vodného a stočného na více než 84 Kč/m3. Teplo zlevní o čtyři koruny na 565 Kč/GJ s DPH. Roční poplatek za popelnici se zvýší z 500 na 750 korun, a vrátí se tak na úroveň roku 2018. Podle starosty Ladislava Macáka na odpadech město prodělávalo, protože zahraniční dělníci za ně neplatí a zdražilo se jejich skládkování. Plné jízdné v autobusech MHD (7 Kč) se nemění.

Domažlice zvyšují nájmy v městských bytech v dubnu o inflaci, která bude jasná v únoru. O ceně vodného a stočného budou rozhodovat radní 5. ledna, měla by se mírně zvýšit, teď je na 82,30 Kč/m3 s DPH. Kalkulovaná cena tepla klesne o osm procent na 577 Kč/GJ s DPH. Za odpad budou platit dospělí stejně, tedy 550 Kč, jízdné v MHD zůstane na 8 Kč.

Reklama

Doporučované