Hlavní obsah

Města v Olomouckém kraji hledají další místa pro očkovací centra

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerovský Klub Teplo, bývalá knihovna v Jeseníku či sanatorium ve Zlatých Horách by se mohly stát v Olomouckém kraji dalšími očkovacími centry proti covidu-19. V plánech se počítá i nadále s prostory Výstaviště Flora.

Článek

V kraji se dosud očkovalo ve všech osmi nemocnicích, v týdnu bylo otevřeno kvůli navýšení kapacity nové očkovací centrum v Prostějově. Dosud bylo v kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli aplikováno přes 70 tisíc dávek vakcíny, výrazné navýšení kraj očekává od poloviny dubna.

Vedení Přerova o místu pro očkovací centrum v Klubu Teplo rozhodlo ve čtvrtek. „Očkovací centrum v nemocnici dosáhlo svého maxima, zhruba 300 dávek za den. V Klubu Teplo bude možné očkovat zhruba dvakrát tolik osob. Nejdůležitější bylo, aby bylo možno centrum relativně rychle zprovoznit, bylo jej možné několik měsíců provozovat a aby byly rozumné vstupní investiční náklady. Počítáme s tím, že očkování v centru začne fungovat 7. dubna,“ řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

„Pro Jesenicko máme také vytipované další vhodné očkovací místo. V případě potřeby bude možné zahájit vakcinaci také v prostorách staré knihovny na ulici Lipovská,“ řekla mluvčí radnice Lucie Musialová.

V Olomouci se stále počítá s prostory Výstaviště Flora. „V období dubna by mělo padnout finální rozhodnutí, zda bude dostatečné množství vakcín na to, aby mělo smysl toto očkovací centrum v prostoru Flory spustit. Jsme připraveni. Poloha výstaviště je výhodná, Flora je pro většinu lidí dobře dostupná autem i MHD. Výhodou tohoto typu očkovacího centra je variabilita, jsme schopni jej nejen vybavit, ale kapacity dle potřebnosti i navyšovat,“ řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) má kraj vytipovaná místa ve 12 obcích s rozšířenou působností, kde by se při masivní dodávce vakcín do regionu během pár dní mohlo spustit očkování pro širší veřejnost. „To ale zároveň automaticky neznamená, že se bude zřizovat očkovací zázemí ve všech těchto městech. Vše bude záležet na denní kapacitě očkovacích center, očkovacích míst a očkovací kapacitě praktických lékařů, dále na množství dodaných vakcín a také na zájmu obyvatel z té které lokality,“ řekl hejtman.

Kapacita očkování se od středy rozšířila v Prostějově, do nově otevřeného očkovacího centra ve společenském domě se přesunula očkovací procedura z nemocnice a zároveň se navýšila celková kapacita ze stávajících 250 očkování denně na 500, s možností dalšího navýšení až na 600 očkování denně, uvedl hejtman. „V současné době se řeší sever Olomouckého kraje a prostory pro očkovací centrum v sanatoriu ve Zlatých Horách. Připraveni jsme na posílení kapacity pro očkování v Mohelnici či Zábřehu,“ doplnil Suchánek.

Reklama

Doporučované