Hlavní obsah

Městská divadla pražská chystají do konce roku 11 premiér

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Městská divadla pražská zahájí svou 72. sezonu první zářijový čtvrtek projektem Stigmata. Oslavuje 90. výročí otevření divadla Komedie a diváci při něm budou společně s herci putovat budovou i historií divadla.

Článek

Do konce září uvedou Městská divadla pražská šest dalších premiér, které vznikaly v době nuceného uzavření divadel. Repertoár do konce roku doplní 11 nových titulů a před Vánocemi se vrátí i rodinná vánoční inscenace A osel na něj funěl.

Program Městských divadel pražských, která tvoří Divadlo ABC, Divadlo Rokoko a divadlo Komedie, dnes jejich vedení a tvůrci představili novinářům. „Vracíme se do divadla po roce a půl covidového kulturního půstu. V červnu byla návštěvnost skvělá, v červenci také, teď začala trochu haprovat, ale doufáme, že diváci zase naběhnou na své kulturní návyky a divadlo a kulturu vezmou jako samozřejmou část svého života,“ řekl ředitel divadla Daniel Přibyl.

Doplnil, že soubory divadla celý rok a půl zkoušely a vznikaly nové tituly. „S herci je to jako se sportovci, když přestanou trénovat, ztrácejí kondici… a herecký život není nekonečný,“ dodal ředitel.

Kromě Diktátora, divadelní adaptace známého Chaplinova filmu, kterou již uvedlo Divadlo ABC, je druhým už uvedeným titulem představení Kanibalky 2: Soumrak starců, druhý díl černé satiry současné společenské a politické reality autora a režiséra Davida Drábka. Obě představení uvedlo Rokoko, scéna, která chce být podle vedení divadla trochu podvratnější a experimentálnější.

Drábek připravuje pro Divadlo ABC ještě zcela odlišný titul, než jsou Kanibalky, cestu do země fantazie s titulním hrdinou Petrem Panem pro malé i velké diváky. „Peter Pan se u nás pohříchu málo inscenuje, přitom je podle mě pro českého diváka sdělnější než třeba Alenka v říši divů. Je to představení pro celou rodinu,“ řekl Drábek. Premiéra bude 18. září.

Ještě předtím ABC uvede na pražských jevištích dlouho nehrané Brechtovo drama Matka Kuráž a její děti. „Málokdy se totiž také najde v souboru herečka s takovým charismatem a takovou zkušeností, aby roli zvládla. Eva Salzmannová takovou herečkou je,“ řekl Přibyl. Drama z doby třicetileté války ukazuje svět, který se hroutí, kde se každý musí postarat sám o sebe a nemůže věřit nikomu a ničemu. Matka Kuráž viděla nejhorší katastrofy a už dávno přišla o iluze. Dívá se na historii zezdola a pociťuje ji na vlastní kůži. Z neznalosti a nemohoucnosti se stává součástí zla. Z něj žije, ale z něj také pramení všechna její bolest. Premiéra inscenace bude 11. září v režii Michala Háby.

Reklama

Doporučované