Hlavní obsah

Vlny veder budou zabíjet ve velkém. V Evropě je nyní až o 15 stupňů tepleji, než má být

Evropu sužují vedra zvaná LuciferVideo: Reuters

 

Reklama

Pro 11 států Evropy vydali meteorologové varování před extrémními teplotami. V několika státech propukly lesní požáry, horko má první oběti na životech.

Článek

Vlna horkého vzduchu pojmenovaná Lucifer vyhání teploty v několika zemích jižní a střední Evropy nad 40 stupňů Celsia. Varování před vedrem platí v 11 státech, včetně Slovenska, uvedla meteorologická služba Meteoalarm.

Nejpostiženější je Itálie, Maďarsko a balkánské státy. Horko si vyžádalo již několik lidských životů. V Rumunsku zemřeli dva lidé a v Polsku jeden.

Balkán trápí nejintenzivnější vlna horka od roku 2003. Teploty kolem 40 stupňů Celsia očekávají meteorologové i příští týden, trvat mají minimálně do pondělí.

Podle nové vědecké studie publikované v časopise The Lancet Planetary Health Journal by extrémní počasí v Evropě mohlo koncem století zabít až 152 000 lidí ročně, pokud se nic neudělá k omezení účinků klimatických změn.

Vlny vedra tak budou mít na svědomí 99 procent úmrtí souvisejících s počasím a předstihnou tak jednoznačně jiné přírodní katastrofy, napsala BBC.

Lesní požáry

V Albánii bojuje 300 hasičů a vojáků se 75 lesními požáry. Země již požádala o pomoc Evropskou unii.

Poblíž Říma meteorologové v pátek naměřili 43 stupňů Celsia a na Sicílii 42 stupňů. Varování před vedrem platí pro 26 italských měst, kromě metropole se týká například Benátek. V obou městech už dříve úřady kvůli nejhoršímu suchu za posledních 60 let nechaly vypnout přívody vody do fontán.

Italští vinaři začali sklízet hrozny o několik týdnů dříve než obvykle.

Zoologická zahrada v Budapešti musela obřími bloky ledu chladit dva lední medvědy, kterým hrozilo přehřátí. Aby se osvěžili i zevnitř, servírovali jim ošetřovatelé ledově vychlazené vodní melouny.

„Za dvě hodiny mé dnešní směny jsem viděl čtyři lidi omdlít na ulici. Stěžovali si na vyčerpání z vedra,” řekl Reuters dopravní policista z Bělehradu.

Vysoké teploty až 43 stupňů Celsia mají podle meteorologů zasáhnout o nadcházejícím víkendu i Španělsko, včetně turisty hojně navštěvovaných míst, jako je Costa del Sol a Mallorca.

Současné teploty na starém kontinentu jsou o deset až 15 stupňů nad normálem. Odborníci očekávají další úmrtí spojená s vedrem.

Reklama

Doporučované