Hlavní obsah

Mexičtí policisté našli těsně před prezidentskými volbami pět mrtvých politiků

Policisté našli těla pěti politiků ze strany předního kandidáta.Video: Daniel Andrisák

 

Reklama

Policisté v Mexiku objevili pět mrtvých politiků asi 70 kilometrů za městem Oaxaca, všichni byli členy strany levicově orientovaného kandidáta Andrése Manuela Lopéze Obradora.

Článek

Více než sto vražd politiků a problémy nejen s drogovými kartely, to vše bude muset řešit budoucí prezident, o kterém se začne rozhodovat v Mexiku už v neděli. Hlavní kandidát na pozici prezidenta je Andrése Manuela Lopéze Obradora, právě z jeho strany byla pětice zavražděných.

Bezvládná těla našli policisté zhruba 70 kilometrů od mexického města Oaxaca na neudržované silnici, podle policejní zprávy byly příčinou smrti střelné rány. Vražda straníků Andrése Manuela byla více než stá vražda spáchaná na politiky od loňského září, kdy odstartovala prezidentská kampaň.

Mexiko má s násilím velký problém už od roku 2006, v té době vyhlásil drogovým kartelům válku tehdejší prezident Felipe Calderón. Do bojů proti drogám tehdy nasadil více než 50 tisíc vojáků.

Podle průzkumů ještě více než 20 % voličů není rozhodnutých, kterému z kandidátů přidělí svůj hlas. Hlavním faktorem, který ovlivní jejich volbu, by měla i v souvislosti se vzrůstajícím násilím být právě otázka bezpečnosti.

Reklama

Doporučované