Hlavní obsah

Mezi horníky v Karviné se šíří nová obava. Tentokrát jde o výplaty

Foto: Profimedia.cz

Část horníků v OKD má strach o své příjmy během karantény. Protože pracují pro dodavatelské firmy, neví, jak se bude počítat náhrady mzdy během uzavření dolů. (Ilustrační snímek).

Reklama

Část horníků v Karviné pořádně neví, kolik peněz během přerušení těžby dostanou. Obávají se, že může jít jen o zlomek obvyklého příjmu. Nejde přitom o kmenové zaměstnance OKD, ale o pracovníky takzvaných dodavatelských firem.

Článek

Po uzavření dolů kvůli koronavirové nákaze jdou obavy tříčlenné rodiny horníka z Karviné až tak daleko, že mluví o ztrátě bydlení.

Manželka dostala kvůli očekávané ekonomické krizi výpověď už koncem května. Manžel, který pracuje v dolech zprostředkovaně jako zaměstnanec dodavatelské firmy, je v karanténě a neví, jak bude vypadat náhrada mzdy, kterou by měl dostat.

„Je to šílené. Nevím, jestli budeme mít na nájem. De facto skončíme na ulici,“ strachuje se jeho žena.

Podobné obavy mají i další horníci, s kterými Seznam Zprávy mluvily a kteří mají společné to, že nepracují přímo pro OKD. Nejde přitom o okrajový problém hrstky místních pracovníků. Podle mluvčí OKD Naďa Chattové si jich firma najímá kolem 1700.

Zatímco kmenoví pracovníci OKD mají podle firmy dostat 100 procent mzdy, protože je po nuceném přerušení těžby kvůli koronaviru překážka na straně zaměstnavatele, u pracovníků z dodavatelských společností je to složitější.

Zavedenou praxí totiž je, že mají nižší základní mzdu a k tomu diety (pracují pro zahraniční společnosti – například slovenské). Dohromady si tak za normálních okolností vydělají kolem 30 tisíc korun čistého.

„My máme základ. Teď to zvedli na 14 nebo 16 tisíc korun a zbytek máme v dietách. Ty jsou od těch 20 tisíc až po 25 tisíc korun. Jak kdy. Prostě máme někdy 30 tisíc, někdy 32 a někdy 33 tisíc čistého,“ vysvětluje další horník z dodavatelské společnosti, jak vypadá obvyklý příjem.

Dokud není průšvih

Jde o mzdové podmínky, které dlouhodobě vyhovovaly i samotným pracovníkům. Někteří horníci tuto možnost využívají, například když se octnou v dluzích, případně pokud už nesplňují věkový limit pro práci v OKD.

„Bohužel se to děje. Na čistých penězích mají zhruba stejně jako kmenoví zaměstnanci. Průšvih je to však ve chvíli, kdy jdou na dovolenou nebo mají úraz. Najednou zjistí, že mzda je úplně jiná,“ říká Radovan Burkovič, prezident Asociace pracovních agentur.

A právě nynější přerušení těžby v OKD představuje plošný průšvih pro řadu horníků, kteří netuší, jaké peníze dostanou.

„Protože zatím nemám výsledky testu na koronavirus, musel jsem si vybrat dovolenou. A tu dovolenou mám za nějakých 550 korun na den,“ tvrdí jeden z pracovníků dodavatelské firmy. Peníze - jak tvrdí - má vypočítané jen ze základní mzdy.

„Na začátku června byl manžel 14 dní doma a řekli mu, že za to nic nedostane. Teď mu radí, ať vezme flašku k doktorce, aby mu napsala nemocenskou a aby dostal aspoň něco,“ říká manželka horníka, který pracuje pro jednu z dodavatelských společností.

„Muži nejdříve řekli, že dostane 400 korun na den, co bude v karanténě, a včera nám jednatel firmy volal, že by mohl dostat peníze z celkové mzdy,“ líčí partnerka dalšího horníka, který měl pozitivní test na covid-19 a který pracuje pro další slovenskou společnost Duhos.

Podle ženy však plný příjem záleží na dohodě mezi OKD a dodavatelskými firmami.

Zajímáme se

Mluvčí OKD Naďa Chattová říká, že její společnost se o situaci pracovníků dodavatelských firem zajímá a vyjednávání OKD a dodavatelských firem potvrzuje.

„Je potřeba říct, že naše platby dodavatelským firmám se odvíjejí od ceny jednotlivých prací vysoutěžených ve výběrových řízeních. Jak dodavatelé platí své zaměstnance, nemůže OKD ovlivnit,“ dodává však také Chattová.

Horníci z dodavatelských firem nemají zastání ani u odborů – protože nejsou jejich členy.

Informace o situaci těchto lidí sbírá na Facebooku karvinská zastupitelka Pirátů Zuzana Klusová společně se stranickým kolegou Januszem Konieczným.

Klusová potvrzuje, že mezi horníky kolují zprávy, že by měli dostávat během odstávky peníze jen ze základní mzdy.

„Řeší to, aby vyžili,“ říká Zuzana Klusová.

Jsou to pomluvy, říká jednatel společnosti

Seznam Zprávy kontaktovaly i zmíněné dodavatelské společností. Emil Králík, který stojí za firmou Dubos, tvrdí, že všem svým 155 českým zaměstnancům bude během odstávky platit peníze, na které jsou zvyklí.

„Naši zaměstnanci dostanou stejné podmínky jako pracovníci OKD,“ řekl Seznam Zprávám Emil Králík s tím, že informace o tom, že by měli dostat jen část fixní složky jsou pomluvy a jeho zaměstnanci mají brát vážně jen ty informace, které zazní od něj.

Oslovení horníci přitom tvrdí, že původně dostávali informace o mzdách od podřízených Emila Králíka a nově s nimi komunikuje napřímo.

„Každému zaměstnanci, se kterým jsem byl v kontaktu, jsem sdělil, že nebudou kráceni ani o korunu,“ říká jednatel.

„Že dostanou jenom deset tisíc, to je absolutní nesmysl,“ dodává.

Reklama

Doporučované