Hlavní obsah

Jak funguje testování v Karviné: horník na své výsledky čeká už 9 dnů

Foto: OKD

Ohniskem koronaviru se v posledních týdnech staly doly společnosti OKD (ilustrační snímek).

Reklama

Karvinsko a zejména tamní doly jsou podle hygieniků největším ohniskem koronaviru v zemi. Je to ale hygiena, kdo podle horníků nefunguje, jak má. Na výsledky testů čekají celé dny a nikdo se s nimi nebaví.

Článek

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v neděli prohlásil, že na Karvinsku, kde se v posledních týdnech začal mezi horníky OKD a jejich rodinami šířit koronavirus, došlo k selhání. Čí selhání to bylo - zda vedení podniku, vlády či krajských hygieniků -, však odmítl pojmenovat.

„Jsme aktuálně hlavní ohnisko, ale nic nefunguje tak, jak vláda slibovala. Hygiena nestíhá, chytrá karanténa nefunguje, takže máme jediné štěstí, že prozatím nerostly počty lidí s těžkým průběhem. To se ale teď mění. Nelíbí se mi výroky některých politiků, kteří situaci svádějí na horníky a občany Karviné a nedodržování karantény jednotlivci. Situaci způsobilo ignorování rizik v OKD,“ říká karvinská zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti), která na nebezpečí rozšíření koronaviru v dolech upozorňovala vládu už v březnu.

Na Karvinsku stále přibývají potvrzení nemocní. Jak reálná jsou data, která stát zveřejňuje, přitom nikdo neví. Mnozí horníci a jejich rodiny totiž ani po mnoha dnech neznají výsledky vlastních testů.

„Na testu jsem byl v neděli 28. června dopoledne, testovali nás přímo na šachtě, vzali si na nás kontakt a řekli, že výsledky budou do 24 hodin. Od té doby se nikdo neozval a ani se mi nepodařilo s nikým spojit,“ popsal v pondělí 6. července horník z OKD pan I. H. (kvůli obavám o práci nechtěl uvést své jméno, redakce ho zná).

On i jeho manželka se už několikrát pokoušeli volat na hygienu, kde se vždy po několika zazvoněních ozval obsazený tón. Na krajské ředitelství hygieny poslali několik e-mailů. Volali dokonce i na Ministerstvo zdravotnictví.

„Tam mi dali jen nějaké číslo a nikdo mi nepomohl,“ krčí muž rameny. Jediný, kdo mu alespoň nějakou informaci podal, byl jeho nadřízený, který mu řekl, že je „asi pozitivní“, informace z oficiálního zdroje však nemá.

Jelikož neví, jestli je na koronavirus pozitivní, nebo ne, lékařka mu nemůže ani napsat nemocenskou. S hygienou se pokoušela spojit i ona, také neúspěšně.

Pan I. H. proto zůstává od konce června doma, vybírá dovolenou a čeká. „Nikdo mi ani neřekl, jak se mám chovat a co mám a nemám dělat. Mohl bych tedy chodit po venku, což ale nedělám, protože se snažím být zodpovědný. Nákupy mi nosí děti,“ uvedl. Sám příznaky necítí, ale jeden z kolegů z jeho party byl pozitivně testován.

Problém, který popsal pan I. H., však není jediný, který se na Karvinsku v souvislosti s koronavirem objevil. V těžební společnosti OKD, jejíž doly jsou jedním z ohnisek nákazy, se dva týdny testovalo pomocí takzvaných rychlotestů, které však nedokážou zachytit nákazu v počáteční části. Takový test nejdřív podstoupil i pan I. H. Plnohodnotný PCR test spolu s kolegy absolvoval až později.

Komunikaci hygieniků s těmi, kdo podstoupili testy, nedávno kritizoval i pražský programátor Jan Šromek. Jelikož trpěl příznaky, absolvoval test na koronavirus. Zpráva SMS s negativním výsledkem testu mu přišla v termínu. Avšak obsahovala úplně jiné jméno a rok narození.

Hygienici pak chybu napravili a oznámili mu už správný - pozitivní - výsledek. „Je to nepříjemné, ale nejspíš šlo o chybu lidského faktoru. Takovýchto případů je však naprosté minimum,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

I tak je podle Šromka systém špatný a chaotický. „Už v březnu jsme řešili testovací systém pro nemocnici Na Bulovce, řešili jsme to s ministerstvem a jejich mluvčí nám řekl, že je to fajn, ale že to nechtějí měnit. Všechno postupně naráželo na odpor různých lidí, kteří by nejradši asi žili ve středověku. Jednotný systém propojení žádanek a oznámení by přitom vše zjednodušil a nedocházelo by k tomu, že někomu přijde výsledek testu někoho jiného,“ uvedl programátor.

Vedení firmy OKD kvůli šíření koronaviru v pátek přerušilo těžbu na všech svých dolech a nařídilo pouze přípravné práce pro dlouhodobou odstávku, doly bude udržovat jen část zaměstnanců.

V souvislosti s tím začala po internetu kolovat i nepravdivá informace o celozávodní dovolené, během které budou muset být zaměstnanci na příjmu, aby mohli být kdykoliv povolání na směnu. „Ten, kdo nezvedne telefon, nebo se do konce směny neozve zpět, tak mu bude za daný den cechovaná absence,“ stojí v upozornění pro zaměstnance s hlavičkou OKD, které přes víkend začalo kolovat na internetu.

Sdílel ho dokonce i poslanec Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ve chvíli, kdy odboráři nařízení označili za podvrh, ho smazal.

„Tento plakát byl zveřejněn na nástěnce na Dole ČSM a nezakládá se na pravdě! Ani jedna informace na něm není pravdivá a pracovník, který ho zveřejnil, bude toho muset hodně vysvětlovat,“ uvedlo Sdružení hornických odborů v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované