Hlavní obsah

Problém Karvinska: V OKD se dva týdny používaly nevhodné testy

Krajská hygiena v Ostravě nařídila, aby se testovalo takzvanými Rapid testy.

Reklama

Zhruba dva týdny se v těžební společnosti OKD testovalo takzvanými Rapid testy. Ty měly zjistit, kdo je nakažený covid-19. Tyto testy ale slouží k úplně něčemu jinému, tvrdí hejtman Ivo Vondrák.

Článek

V první půlce června začalo ve společnosti OKD plošné testování zhruba osmi a půl tisíce zaměstnanců na covid-19. Testováni začali být pracovníci Dolu ČSM-Sever a Dolu ČSA, v dalších dnech přišli na řadu pracovníci z Dolu Darkov.

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje chtěla šíření nákazy podchytit, ale pro zjištění, zda jsou pracovníci nakaženi covid-19, použila podle informací Seznam Zpráv takzvané Rapid testy, které podle řady expertů nejsou vhodné pro zjištění nákazy v počáteční fázi. Informace Seznam Zprávám následně potvrdil i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„Ano, věděli jsme o tom a upozorňovali jsme hned krajskou hygienickou stanici, aby testovala s PCR testy. Rychlotesty se od začátku vylučují z pohledu využití k vyhledávání nakažených. Závěry expertů jsou takové, že rychlotesty nepotvrzují a nedokážou odhalit člověka, který je čerstvě nakažen,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Vondrák také uvedl, že na tento problém testování upozorňoval šéfku hygienické stanice Pavlu Svrčinovou již před dvěma týdny. „Paní Svrčinová byla na bezpečnostní radě kraje a tam jsme se jí ptali, proč se používají rychlotesty a ne PCR testy. Odpověď zněla, že to tak je navrženo a schváleno,“ doplnil Vondrák.

Seznam Zprávy se pokoušely kontaktovat i krajskou hygienickou stanici, ovšem bez výsledku.

Zkušenost s rychlotesty popsala i zaměstnankyně z Nemocnice Karviná-Ráj. „Byl to jenom mediální humbuk, aby se řeklo, kolik lidí se testuje, ale prakticky jsou Rapid testy k ničemu, protože ve většině případů třeba zachytily pozitivního pracovníka a když ho následně testovali přes jiný test, zjistilo se, že je negativní,“ řekla Seznam Zprávám pracovnice nemocnice, která si nepřála být jmenována.

Podle ní tak nevíme, zda čísla nakažených v Karviné sedí. „Zbytečně vyhozené peníze. Nechápu, proč hygiena tyto testy nařídila a začala jimi zhruba před čtrnácti dny testovat pracovníky v šachtách,“ doplnila.

Vondrák dle svých slov ví, že to byla chyba, ale na problém musel upozornit až ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou a epidemiologa Rastislava Maďara. „Říkali jsme to hygienikům minimálně před čtrnácti dny, aby začali testovat pomocí PCR testů, ale nestalo se. Musel jsem na to následně upozornit pana ministra a další experty a na základě toho hygiena přistoupila k PCR testům, které jsou přesné,“ vysvětlil Vondrák.

Rozdíl mezi PCR testem a Rapid testem

Pokud je pacient pozitivní na PCR testu a negativní na rychlotestu, nemoc propukla a imunitní systém ještě nevytvořil protilátky.

Pokud jsou pozitivní oba testy, pacient je stále infekční a víme, že je nemocný déle než zhruba týden.

Pokud je pozitivní pouze rychlotest, víme s určitou jistotou, že nemoc proběhla, ale pacient už není infekční.

Rychlotesty tak podle expertů nemá smysl používat pro zjištění onemocnění v počáteční fázi, protože většinou celou dobu, kdy pacient vykazuje příznaky onemocnění a je sám infekční, vychází negativně. Nejvhodnější využití rychlotestů je u osob, u kterých infekce pravděpodobně proběhla, jako kontrola.

Situace týkající se koronavirové nákazy na Karvinsku se podle hejtmana navíc zhoršuje. Mezi lidmi, u nichž se nově prokázala nákaza koronavirem, už nejsou jen horníci, ohnisko se přenáší do komunity.

Krajská hygienička Pavla Svrčinová ale míní, že současný nárůst případů covid-19 na Karvinsku se od předchozích dní mimořádně neliší. Krajská hygienická stanice v Ostravě dnes na svých internetových stránkách uvedla, že ohnisko nákazy covid-19 je známé a lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci. Většina nakažených nemá žádné příznaky, nebo jen mírné. „Za současné situace, kdy ohnisko nákazy v OKD je známé a lokalizované, pozitivní osoby včetně svých kontaktů jsou v domácí izolaci, nadále platí, že není z epidemiologického hlediska nutné vyhlašovat v celém kraji nová plošná karanténní opatření,“ uvedla KHS.

Těžební společnost OKD v pátek oznámila, že na šest týdnů přeruší provoz, což by podle Ministerstva zdravotnictví mělo situaci na Karvinsku uklidnit. Přerušení těžby se týká dolů ČSM-Jih, ČSM-Sever a ČSA a nadále platné je i pro Důl Darkov. V něm byla těžba kvůli vyššímu počtu nakažených zaměstnanců ukončena již 22. května.

Reklama

Doporučované