Hlavní obsah

1 300 nakažených za týden. Půlka je z Karviné, 500 neznámo odkud

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Jedním z prvních epicenter na Karvinsku byl Důl Darkov. Takto probíhala dekontaminace.

Reklama

Karviná dál drží smutný primát epicentra nákazy koronavirem v České republice. U více než 500 nakažených navíc není zatím jasné, z jaké části republiky jsou.

Článek

Od minulého pátku přibylo v České republice 1 308 nově nakažených koronavirem. Vyplývá to z čísel zveřejňovaných ministerstvem zdravotnictví. Na stránkách resortu však zároveň v otevřených datových sadách vychází týdenní přírůstek 785 nově pozitivně testovaných.

Tyto rozdíly jsou podle oficiálních vysvětlení způsobené prodlevou mezi nahráním pacientů do systému a jejich „rozebráním“ příslušnými hygienickými stanicemi. Jak rychle se povede stanicím zařadit nakažené do odpovídajících regionů záleží na tom, jak moc jsou epidemií zahlceny. Jako například ta moravskoslezská.

Ta v současné době řeší republikové epicentrum nákazy. Jen za minulý týden na Karvinsku přibylo podle dat ministerstva zdravotnictví 471 nových případů, téměř sedminásobek toho, kolik zdravotníci detekovali v druhých dvou okresech, které koronavirus zasáhl na přelomu měsíce nejvíce. Oba navíc také spadají do Moravskoslezského kraje, konkrétně se jedná o Ostravsko a Frýdeckomístecko.

Za poslední týden přibylo přes 1 300 nově nakažených, více než 500 z nich ještě čeká ve statistikách na již zmíněné zařazení. Jen z víkendu je rozdíl mezi udávanými údaji přes 330 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované