Hlavní obsah

Mezi Hostivicí a Jenčí je obnovená historická cesta, přibyla alej

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Mezi Hostivicí a Jenčí u Prahy je nově obnovená historická cesta, dnes u ní přibyla alej Porozumění, na jejíž výsadbu přispělo šest desítek v Praze působících ambasád i veřejnost.

Článek

Kromě symboliky mezinárodní spolupráce alej přispěje k ochraně životního prostředí, řekl při dnešním sázení stromů ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Alej vznikla v rámci iniciativy Nadace Partnerství, jejímž cílem je propojit lidi, obce i různé organizace a podporovat ekologickou stabilitu krajiny v rámci různých projektů včetně obnovy cest a sázení alejí. „Obnoví se nejen prostupnost krajiny a historická hodnota, ale zároveň cesta s alejí obnovuje i různé ekologické funkce krajiny. Stromy fungují jako bariéra proti větru, chrání půdu a pole před půdní erozí, poskytují útočiště zvířatům,“ uvedla vedoucí iniciativy Sázíme budoucnost Nadace Partnerství Barbora Chmelová.

Nová alej lemuje původní středověkou poutní cestu vedoucí od Prahy k františkánskému klášteru v Hájku, dnes jí požehnal rektor kláštera Jan Maria Vianney Dohnal.

Sázení stromů původně měli zajistit dobrovolníci, ale kvůli aktuální epidemické situaci jej nakonec zajistila odborná firma. U každého ze stromů je vlajka ambasády, která jej podpořila. Pokud to situace umožní, měla by se na jaře konat procházka s diplomaty, jejíž součástí bude i odborný výklad o péči o alej.

Mezi stromy jsou i takzvané berličky pro dravce, kteří tak nebudou muset sedat na zatím slabé stromky, ale zároveň budou moci lovit hraboše, kteří se letos přemnožili.

Reklama

Doporučované