Hlavní obsah

Mezi postavami brněnské divadelní novinky jsou Napoleon i Churchill

Foto: Profimedia.cz

Winston Churchill.

Reklama

Na jevišti v Biskupském dvoře se potkají Napoleon a Churchill. Tým autorů z Městského divadla Brno propojil obě postavy v jednom příběhu.

Článek

Představení Napoleon aneb Alchymie štěstí má premiéru 29. května a zahájí program Léta na Biskupském dvoře. Jde o scénu pod širým nebem s kulisou petrovských věží nad jevištěm.

„Se stavbou letní scény i zkouškami nové inscenace se začínalo v době, kdy vůbec nebylo jisté, že bude možné hrát pro veřejnost,“ připomněl ředitel Městského divadla Stanislav Moša. Risk se ale vyplatil, opatření proti šíření koronaviru se v mezičase zmírnila. Zpočátku divadelníci uvolní do prodeje pouze polovinu kapacity, během června by se podle Moši mohlo hlediště plnit na sto procent.

Jak francouzský vojevůdce Napoleon Bonaparte, tak britský politik Winston Churchill kdysi navštívili jižní Moravu. Napoleon vedl vojsko v bitvě u Slavkova v roce 1805. Churchill v letech 1906 až 1908 opakovaně pobýval na hradě Veveří. Právě Churchill je ústřední postavou inscenace, kterou připravili skladatel Karel Cón a scenáristé Stanislav Slovák, Jan Šotkovský a Petr Štěpán. Slovák je zároveň režisérem.

Příběh se odehrává v roce 1908, kdy Churchill do Brna přijíždí na svatební cestu, což je historická pravda, a chystá knihu o Napoleonovi, což je částečná fabulace - Napoleon byl skutečně velkým Churchillovým vzorem. Zbytek už je autorskou fantazií. Novomanželka Clementine druhý den po příjezdu zmizí a Churchill po ní začíná pátrat.

Ve snech se Churchillovi zjevuje Napoleon, zároveň se potkává s impresáriem, který používá umělecké jméno Bonaparte a připravuje „napoleonskou revue“ Alchymie štěstí. Postupně se ukazuje, že Bonaparte je strůjcem mnohem ambicióznějšího plánu, pro který je divadelní produkce pouhou zástěrkou.

„Vystupuje tam řada historicky doložených postav, třeba Leoš Janáček s Vladimírem Iljičem Leninem,“ řekl jeden z autorů Šotkovský. Jako celek je však příběh jen zábavnou fikcí. V hlavních rolích se představí Kristian Pekar jako Churchill, Marta Matějová jako Clementine a Milan Němec jako Napoleon.

Reklama

Doporučované