Hlavní obsah

Mezi zraněnými po zemětřesení na Tchaj-wanu jsou také Češi

Při zemětřesení na Tchaj-wanu zemřelo pět lidí, mezi zraněnými jsou také Češi.Video: AP

 

Reklama

Při zemětřesení na Tchaj-wanu zemřelo pět lidí a dalších nejméně 200 je zraněných. Mezi nimi jsou také Češi. Jejich zranění jsou lehká.

Článek

Zemětřesení na Tchaj-wanu si podle agentury AP s odvoláním na tchajwanský národní hasičský sbor vyžádalo šest obětí a více než 200 zraněných. Další zdroje hovoří o smrti pěti lidí. Mezi zraněnými jsou také dva Češi, jejich zranění jsou lehká. Pro Český rozhlas to uvedl zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v Tchaj-peji Václav Jílek. Dalších 88 osob se pohřešuje.

Jihovýchod Tchaj-wanu zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály zasáhlo v úterý s ohniskem 22 kilometrů východně od města Chua-lien v hloubce jednoho kilometru. Při zemětřesení se k zemi částečně sesunuly konstrukce dvou hotelů – Marshal a Beautiful Life. Kvůli otřesům musela být uzavřena dálnice vedoucí kolem Chua-lienu a používat se nesmí most v tomto městě na východním pobřeží Tchaj-wanu.

Podle agentury AP se záchranáři snaží z trosek vyprostit pět lidí, kteří pod nimi uvázli. Právě v jedné ze zřícených rezidenčních budov měla být v době zemětřesení většina z pohřešovaných. Zatím však není jasné, kolik přesně jich může být v troskách uvězněno.

Kromě místních a zmíněných Čechů jsou mezi zraněnými také Japonci a občané pevninské Číny. Přibližně dvacet zraněných je pak v kritickém stavu.

Tchaj-wan často postihují zemětřesení, protože leží v seizmicky aktivní oblasti. Většinou ale způsobí velmi malé škody. V září 1999 však ostrov zasáhly otřesy o síle 7,6 stupně, které připravily o život 2400 lidí. Zničeno nebo poškozeno bylo tehdy na 50 000 budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované