Hlavní obsah

Nechtěná sláva české výpravy. Kauzu letu do Tokia řeší i japonská média

Foto: NHK TV, Seznam Zprávy

Japonská TV vysílá o nakažených Češích v Tokiu.

Reklama

Kauza letu z Prahy do Tokia, ze kterého je několik nakažených, už zdaleka není jen českou záležitostí. Případ řeší i světová média včetně japonských.

Článek

Japonská média řeší kauzu českého letu Praha-Tokio, po kterém skončilo v izolaci několik nakažených sportovců a členů výpravy.

Například veřejnoprávní japonská televize NHK ve vysílání probírala, kolik má celkem česká výprava nakažených a upozornila i na nadcházející vyšetřování celé situace.

„Český olympijský výbor má za to, že k rozšíření nákazy došlo uvnitř letadla, a zjišťuje, zda byla přijata dostatečná opatření proti rozšíření nákazy,“ uvedla v reportáži japonská televize. Padla i jména českých sportovců nebo členů výpravy, kteří jsou nyní v izolaci.

Foto: NHK TV, Seznam Zprávy

Japonská TV o kauze českého letu Praha-Tokio.

O případu informuje i mnoho japonských zpravodajských webů. Například večerník Yukan Fuji píše ve svém článku prostřednictvím Yahoo News (které patří v Japonsku k nejčtenějším stránkám), že v Česku je mimořádná situace, protože premiér kritizuje převoz sportovců do Tokia. V článku se také řeší, jestli celou situaci nezavinil neočkovaný lékař:

„Narůstají podezření na vznik klastru (ohniska nákazy covidem-19) na palubě charterového letu, jímž na OH Tokio 2020 přiletěl český olympijský tým. Za jeho původce byl označen lékař stejnojmenného týmu, který odmítá očkování. Nastalou situaci kritizuje i předseda vlády České republiky. Během kontrol po příletu byla nákaza zjištěna u reprezentantů ve stolním tenise, cyklistice a plážovém volejbalu a u dalších dvou členů doprovodu. Podle USA TODAY došlo na palubě charterového letu k zásadnímu nedodržení protivirových a hygienických pravidel a celou situaci začal vyšetřovat Český olympijský výbor. Na palubě letadla bylo celkem 42 osob včetně 14 olympioniků a zdaleka ne všichni měli během letu nasazené roušky. Prvním nakaženým byl lékař českého týmu. Několik zpráv uvádí, že není očkován a v České republice jej dokonce nahlas kritizoval premiér české vlády Babiš.“

Níže je fotografie japonského článku, ze kterého je zmíněná citace.

Foto: Yukan Fuji, Seznam Zprávy

Japonský web o české kauze.

Nákaza se ještě před samotným zahájením olympiády velmi dotkla české výpravy. Už čtyři čeští sportovci měli pozitivní test na covid. Jde o cyklistu Michala Schlegela, plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou a stolního tenistu Pavla Širučka.

Seznam Zprávy tento týden upozornily, že prvním Čechem s pozitivním testem na koronavirus po příletu na olympiádu v Tokiu byl lékař Vlastimil Voráček, který se před LOH nenechal naočkovat proti covidu-19. Navíc se ukázalo, že v letadle všichni cestující nedodržovali protiepidemická opatření. Hodně lidí nemělo po celou dobu letu nasazené roušky nebo respirátory.

Český olympijský výbor (ČOV) zahájil proto vyšetřování případu šíření nemoci v charterovém letu do Tokia. Výsledek by měl být zveřejněn do 14 dnů.

Reklama

Doporučované