Hlavní obsah

Mezinárodní soud: Moskva musí propustit ukrajinské námořníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Reuters

Moskva musí podle Mezinárodního soudu pro námořní právo propustit ukrajinské námořníky.

Mezinárodní soud pro námořní právo dnes nařídil Moskvě, aby neprodleně osvobodila ukrajinské námořníky, které uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Oznámily to tiskové agentury. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice.

Článek

Zajatí ukrajinští námořníci, které Rusko drží od loňského incidentu v Kerčském průlivu, by podle Mezinárodního soudu pro námořní právo měli být propuštěni.

„Tribunál OSN pro námořní právo rozhodl, že Rusko má osvobodit 24 ukrajinských námořníků, zadržených za narušení státních hranic u Kerčského průlivu, a předat Ukrajině tři zkonfiskované lodi,“ napsala ruská agentura TASS s odvoláním na soudce předsedajícímu dnešnímu jednání. Tribunál také vyzval obě strany, aby se zdržely jednání, které by mohlo vést k vyostření situace v Kerčském průlivu.

Ruský zástupce na zasedání soudu sídlícího v Hamburku nedorazil.

Moskva podle agentury AFP dala předem najevo, že nepřijme rozhodnutí soudu, jehož působnost v dané věci neuznává. Kyjev nicméně doufá, že podpora soudu by mohla pomoci k tomu, aby se konflikt mohl dostat ze slepé uličky a námořníci na svobodu.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem 25. listopadu ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Při tomto ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Jablkem sváru je průliv mezi Azovským a Černým mořem, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym, anektovaný Moskvou v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává. Ukrajina v průlivu trvá na svobodné plavbě, zatímco Rusko tvrdí, že jde o jeho výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.

Související témata:

Doporučované