Hlavní obsah

Červenka pochopil, že talent je jen začátek, říká jeho bývalý trenér

Foto: Profimedia.cz

Kapitán české reprezentace Roman Červenka.

Hráč Roman Červenka patří k tahounům týmu na hokejovém mistrovství světa. Jak vyrůstala hokejová generace kapitána českého týmu? A jak se dnes dá vychovat hvězda?

Článek

Osmatřicetiletý Roman Červenka před finále vede tabulku produktivity českého týmu. Se třemi góly a osmi asistencemi se dělí o páté místo žebříčku všech hráčů šampionátu s Američanem Johnnym Gaudreauem (Columbus Blue Jackets) a Švýcarem Nico Hischierem (New Jersey Devils).

Narozdíl od obou zmíněných hvězd NHL se Červenka v nejslavnější soutěži světa příliš neprosadil. V roce 2013 po jediné sezoně v dresu Calgary Flames raději odešel do KHL. Přesto má za sebou úctyhodnou kariéru a je stále na vrcholu.

MS v hokeji 2024

Jaký je kompletní program turnaje a kdy hrají Češi?

Kde se rodil jeho sportovní úspěch? Dlouholetý kapitán české reprezentace je odchovancem pražské Slavie.

„Když jsem v 19 letech přišel do A týmu, byly Romanovi tři roky. Pamatuji si ho, jak chodil k nám do kabiny mezi muže, už tenkrát tam chodil s hokejkou, hrál si s ní,“ říká bývalý slávistický brankář František Pomahač.

„Romana jsem samozřejmě potkával, v dorostu jsem ho i trénoval. Jsem trenér mládeže, takže jsem pozoroval jeho vývoj v klubu, v mládežnických reprezentacích, později v A týmu. Jeho kariéra je velmi úspěšná a řekl bych taková příkladná,“ říká muž, který ve Slavii působí v různých rolích a funkcích už takřka padesát let.

Dlouhé roky se stará právě o rozvoj mládeže. Jaký byl Červenka jako malý kluk?

„Roman chodil odmala s hokejkou. Asi i tím, jak si s ní hrál, tak byl už jako malý kluk šikovný. Od začátku byl vidět jeho talent, v žákovských kategoriích střílel spoustu gólů. Vyrůstal v generaci kluků, kteří jsou dodnes v hokeji úspěšní. Dodnes hraje Jakub Klepiš, Vladimír Sobotka, Tomáš Svoboda, právě teď končí Michal Birner, úspěšným rozhodčím je Jakub Šindel, nerad bych na někoho zapomněl,“ vypočítává Pomahač.

Místo tréninku návštěva u babičky? Neexistovalo

Postupem času Červenka pochopil, že talent je pouze začátek úspěchu.

„Kluci, kteří jsou odmalička lídři týmu a dávají spoustu gólů, to mají v jednu chvíli těžké. Najednou přijde dorost, juniorka, silové schopnosti jednotlivých hráčů. Roman nebyl z těch, kdo mají hned sto kilo. Kluci si musí zvyknout i na práci mimo led, v posilovně. V žádném případě nechci říct, že Romanova cesta byla rovná, ale ty překážky, co měl na cestě, vždycky přeskočil,“ popisuje jeho bývalý trenér.

K úspěchům se navíc přidala sportovní dlouhověkost. Červenka se drží na vrcholu i ve 38 letech a svými statistikami znovu dokazuje, že v národním výběru není za zásluhy.

„Jeho extraligová a mezinárodní kariéra byla excelentní. V roce 2018 mi v kabině říkal, že pomalu končí. A já jsem si pro sebe říkal, že ne, že se o sebe výborně stará. A ještě o šest let později je to světový hokejista. Není náhoda, že se prosadí ve švýcarské lize a na mistrovství světa. Kdykoliv přijede připravený, je to profík každým coulem,“ říká.

Pomahač má díky téměř padesátileté zkušenosti možnost srovnávat. A dobře ví, jak se proměnila výchova hráčů v posledních dvaceti či třiceti letech.

„V roce 2000, když klukům z této generace bylo kolem 15 let, se zaváděly nové věci z Finska, ze Švédska. Dobře se trénovalo, kluci byli pro hokej nadšení. Kdybych měl mluvit za své vrstevníky nebo ještě ty nad námi, tak nás hokej pohltil. Neexistovalo, že bych jel k babičce nebo slavil narozeniny, když byl trénink. A to vůbec nemluvím o zápase,“ říká dlouholetý hráč a trenér.

Dětem chybí obratnost

V posledních letech se kluby sžívají s novým fenoménem - individuálními trenéry, kteří mají hráčům zlepšit bruslení nebo práci s hokejkou. Rodiče za jejich práci a pronájem ledu často platí vysoké částky. Kluboví trenéři přitom nezřídka na tuto praxi žehrají.

Ani trenér slávistické mládeže nejásá nadšením z toho, že se dnes klub dělí o pozornost rodičů s několika dalšími subjekty. Už od žákovských kategorií mají hráči vlastní dovednostní trenéry, kondiční trenéry, fyzioterapeuty a dokonce i agenty.

„Před pár lety nebylo myslitelné, aby hráč nešel na klubový trénink, protože má v tu dobu individuální trénink s vlastním trenérem. Nad některými věcmi člověk žasne, ale zároveň hledáme společné řešení. Pokud to má význam pro toho hráče, tak to má význam i pro klub,“ říká smířlivě Pomahač.

Životní zápas – hokejový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během mistrovství světa se rozhodně hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých hokejistů, které se zapsaly do historie nejen našeho hokeje. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

Jako učitel na sportovní základní škole Eden má každodenní zkušenost s širokou škálou dětí, nejen malých hokejistů. A tak si všímá, že obratnost dětí klesá.

„Hraní nejrůznějších her na plácku, ježdění na kole, lezení po stromech, to všechno nám dalo do života obrovskou možnost pohybu, šikovnost v obou rukou i nohou. Nejvíc šikovnosti vzniká v neorganizované činnosti, když má dítě čistou hlavu a hry si vymýšlí samo,“ říká trenér a učitel.

Dnes děti takové možnosti nemají, tvrdí. A nemohou za to jenom telefony, počítače a televize.

„Mám malého vnuka a neumím si představit, že bych mu řekl: Běž ven a kopej si sám na plácku. Měl bych strach a hlídal bych ho. Dnes je to zkrátka jiné a nahrazuje se to třeba dalšími kroužky nebo jinou aktivitou v pozdějším věku. Doba je jiná, ale já si nestěžuji. Ve výchově, i té hokejové, vždy vymýšlíte protitahy. Elektronizace zase třeba zjednodušila vzdělávání trenérů. Mají aplikace, předem připravené tréninky, které mohou snadno vyzkoušet,“ dodává.

Jak to vypadalo v O2 areně

Semifinálový zápas mezi Českem a Švédskem zaznamenal divácký rekord. Podívejte se na atmosféru v hale.

Doporučované