Hlavní obsah

Microsoft do porad zapojí umělou inteligenci. „Vyhubuje“ za skákání do řeči

Podívejte se, jaké nové upgrady čekají Microsoft Teams.Video: Microsoft, Jan Marek

 

Reklama

Z programů pro online schůzky je Microsoft Teams druhý a roste. Také přidává stále další novinky. Poslední má za cíl, aby se všichni cítili jako v jedné místnosti a nikdo nikomu neskákal do řeči.

Článek

Druhá nejhodnotnější společnost na světě Microsoft oznámila v červenci, že aktivní počet denních uživatelů jejího komunikačního programu Teams pro online pracovní porady, ale třeba i pro distanční výuku, stoupl ze 145 milionů v dubnu na 250 milionů lidí.

Microsoft Teams je tak na stříbrné příčce za Zoomem, který se z 10 milionů denních účastníků na konci roku 2019 vyhoupl až na 300 milionů letos v březnu. Bronz si drží Google Meets, jenž měl v dubnu asi 100 milionů uživatelů za den, čímž si proti lednu polepšil zhruba o 300 procent.

Sázka na home office. Jaké upgrady online schůzí přijdou?

Je tak jasné, že i po 18 měsících, co svět začal soužit koronavirus a docházka do škol a kanceláří zažila otřes, někde stále zůstává potřeba po distanční výuce a práci z domova.

Microsoft sází na to, že poroste trend tzv. hybridní práce. Tedy té aspoň napůl z domova a napůl z kanceláře. Proto vylepšuje svůj komunikátor Teams a zveřejnil nové upgrady, které na trendy současnosti reagují.

Umělá inteligence jen pro ty s chytrou kamerou

Určujícím faktorem některých z nejočekávanějších změn oblíbeného programu je to, že bude podporovat chytré kamery od výrobců jako Jabra, Neat, Poly a Yealink. Tím získá přístup k umělé inteligenci, která při videoporadě údajně pozná, kdo mluví, a to nejen podle hlasu, ale i gest a výrazů v obličeji, a danou osobu upřednostní. Navíc dokáže rozpoznat tváře zaměstnanců a k jejich profilům doplnit pro ostatní všechny dostupné informace.

Vedle obecných změn se ale Microsoft Teams soustředí i na zlepšení dostupnosti na jiných platformách než pouze počítači. Skrz aplikaci v mobilu uživatel například získá rychlejší přístup k chatu, reakcím, sdílené tabuli i ovladačům schůze. A program dorazí i do aut: Siri v Apple Carplay ho spustí už tento měsíc s tím, že ale bude bez videa, tedy jen ve verzi handsfree, aby nerozptyloval při řízení.

Speaker coach naučí, jak správně mluvit

Začátkem příštího roku pak přijdou dvě další očekávané novinky. Jednou z nich je živé video prezentujícího ve slidech v Powerpointu, které prostřednictvím programu může představovat ostatním účastníkům - přednášející se tak sám stává součástí prezentace vedle odrážek s textem či obrázků. A druhou je tzv. Speaker coach.

„…zpřístupní využívání umělé inteligence takřka pro kohokoli - profesionály, studenty nebo konce i jenom ty, kteří si chtějí procvičit proslov na svatbu nebo promoci,“ uvedl Microsoft ve svém blogovém příspěvku k rozšíření Teams.

Speaker coache neboli osobního poradce pro lepší vyjadřování lze spustit při online schůzi naprosto bez povšimnutí tak, že jeho rady vidí jen konkrétní uživatel. Doplněk fungující na bázi umělé inteligence bude prý živě poslouchat jeho projev a radit třeba to, kdy a jak se vhodně nadechovat, dělat odmlky a nemluvit tak moc dlouho. Dokáže také varovat, když chce promluvit někdo jiný, aby si prezentující s ostatními neskákali do řeči.

Reklama

Doporučované