Hlavní obsah

Migrační kvóty? Otázka, která na Znojemsku vládne bitvě o Senát

Foto: Seznam Zprávy

Druhé kolo senátních voleb se blíží. Rivalita kandidátů je vyostřená kvůli migračním kvótám.

Reklama

Kandidáti druhého kola senátních voleb na Znojemsku se hádají kvůli kvótám. Kampaň Jana Groise (Starostové a osobnosti pro Moravu) je podle odborníků na hranici morální přípustnosti.

Článek

Překroucené výroky vytržené z kontextu. I tak někteří lidé vnímají předvolební kampaň znojemského starosty.

Jan Grois (SOM) před druhým kolem senátních voleb využil výroků svého protivníka Tomáše Třetiny (TOP 09) z předvolební debaty. Nyní vydává letáčky s heslem: „Víte, že volbou Třetiny z TOP 09 souhlasíte s povinnými kvótami pro uprchlíky?“ Jeho protikandidát Třetina považuje otázku migrace pro druhé kolo senátních voleb za irelevantní podpásovku.

Roztržka začala předvolební debatou na konci září. Tam se sešli všichni kandidáti do Senátu, včetně pozdějších vítězů prvního kola Tomáše Třetiny a Jana Groise.

Moderátor při diskusi položil otázku, zda by účastníci souhlasili s povinnými kvótami pro migraci. Tomáš Třetina jako jediný zvedl kartičku s písmenem A, což znamenalo souhlas. Svou odpověď však dále rozvedl. „V této chvíli neznáme žádná přesná pravidla ani podmínky pro rozdělování migrantů, a proto pokládám tuto otázku za irelevantní,“ řekl Třetina.

Senátní volby – Znojmo

- volební účast byla v prvním kole 33,42 %

- vítězem se stal Tomáš Třetina, starosta Moravského Krumlova (TOP 09), který dostal 9 127 hlasů (30,37 %)

- druhý skončil Jan Grois, starosta Znojma (SOM), který dostal 7 778 hlasů (25,75 %)

- dalšími kandidáty byli Martin Pavlík (ANO), Pavel Kováčik (KSČM), Růžena Šalomonová (SPD), Bohumila Beranová (NK), Vladimír Železný (Trikolóra)

- volby do druhého kole se konají v pátek 9. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 10. října od 8:00 do 14:00

Jeho odpovědi se však chytil starosta Znojma Jan Grois. „Pan Třetina byl jediný kandidát, který souhlasil s migrací. V tom se naše názory rozcházejí,“ reagoval.

V poštovních schránkách se pak v týdnu před finále volby začaly objevovat letáčky s hesly, která právě na kvóty narážejí. Pod nimi je podepsaný kandidát Grois. „Všichni občané neměli možnost na debatu přijít a nemají ani prostředky k tomu, aby si ji přehráli ze záznamu. Myslím ale, že je důležité, aby věděli, že jejich kandidát je pro migraci a zavedení eura,“ dodal znojemský starosta.

Tato výměna názorů neunikla pozornosti. Pod facebookovými příspěvky jsou stovky komentářů.

„Vy víte velmi dobře, že to není podstatné téma a že jsou mnohem důležitější věci. Přesto si vyberete kontroverzní téma se silným negativním nábojem a očerníte takto soupeře,“ píše na sítích Petr Fridrich.

Našli se však i takoví, kteří s názory pana Groise souhlasí. „Obyvatelům Znojma přeji jejich krásné město bez uprchlíků. Pokud by si nebyli jisti, zda to není lepší s nimi, ať se zajedou juknout třeba do Švédska,“ komentoval status Vladimír Šmíd.

Podle některých kritiků je kampaň pana Groise na hranici morální přípustnosti. „Přijde mi to na hraně šíření poplašné zprávy. Vytrhávání slov z kontextu, překrucování pravomocí a souvislostí není to, co bych od férové volební soutěže očekával,“ řekl politolog Miloš Gregor.

Téma migrace využila ve druhém kole prezidentských voleb v roce 2018 i současná hlava státu. Miloš Zeman tehdy z plakátů hlásal „Stop migrantům a Drahošovi“. Jakoukoli inspiraci v něm ale Jan Grois popírá. „Můj tah nebyl promyšlený. Pouze jsem reagoval na předvolební debatu, kde toto téma zaznělo,“ uvedl.

Tomáš Třetina nechtěl otázku kvót dále rozvádět.

„To nevyjadřuje nic o mně, ale o panu Groisovi a o tom, jakým způsobem si politiku představuje. Nemyslím si, že téma migrace do druhého kola senátních voleb patří. Já vedu slušnou kampaň a chci zastupovat Znojemsko jako férový chlap,“ komentoval situaci Třetina. Tohoto kandidáta volilo první říjnový víkend více než 9 tisíc občanů. V současné době ho podporuje šest politických stran a několik poražených kandidátů z prvního kola.

Na svém facebookovém profilu mu podporu vyjádřila například jeho politická oponentka Růžena Šalomonová (SPD). „Rozhoduji se dle morálního kreditu. V tomto směru je má volba jednoduchá a bohužel jsem se přesvědčila, že pan Grois je člověk jednající nefér. Pošleme do Senátu slušného člověka. Pan Třetina je sice náš politický oponent, ale nevím o tom, že by voličům lhal,“ napsala Šalomonová.

Reklama

Související témata:

Doporučované