Hlavní obsah

Miliardář chce postavit první polskou jadernou elektrárnu. Má stát blízko českých hranic – u Osvětimi

Foto: Pixabay/ericwagner

Vzniknout má malý jaderný reaktor typu BWRX-300 s výkonem okolo 300 megawattů (ilustrační foto).

Reklama

Nedaleko jihopolského města Osvětim by do deseti let mohl vzniknout jaderný reaktor, který by vyráběl energii ve výši spotřeby města velikosti Liberce. Takové plány má polský miliardář Michał Sołowow.

Článek

Nejbohatší Polák chce postavit vůbec první jaderný reaktor v Polsku. Sołowowa skupina Synthos podepsala dohodu s americko-japonským konsorciem GE Hitachi Nuclear Energy. Informovaly o tom polské listy Rzeczpospolita a Deník Gazeta Prawna.

Vzniknout má malý jaderný reaktor typu BWRX-300 s výkonem okolo 300 megawattů. „Velké” reaktory, například v temelínské elektrárně, mají obvykle výkon kolem 1 000 megawattů. Ve varném reaktoru BWRX-300 je palivem mírně obohacený uran. Moderátorem i chladivem je obyčejná voda.

Gazeta Prawna píše, že Sołowow je prvním soukromým podnikatelem na světě, který se na stavbě malého reaktoru podílí. Cena se odhaduje v přepočtu asi na 23 miliard korun. Podle médií by mohl reaktor vzniknout v obřím průmyslovém areálu Sołowowy chemičky blízko jihopolské Osvětimi. Jde o vůbec největšího výrobce syntetického kaučuku a polystyrenu v Evropě.

Výhodou malých reaktorů je nižší cena výstavby, a tím pádem i nižší riziko pro investory. Méně často se vyměňuje jaderné palivo. Zádrhelem může být podle polských novin nedostatek zkušeností z běžného provozu. Malé reaktory v současnosti staví nebo plánují postavit Spojené státy, Kanada, Rusko, Čína, ale i Jižní Korea.

„Malé modulární reaktory mohou hrát důležitou roli při řešení energetických problémů Polska, modernizace energetiky země a při nezbytné dekarbonizaci,“ řekl v pondělí Sołowow. Byznysmen podniká v chemickém průmyslu a jeho majetek se odhaduje v přepočtu na 70 miliard korun.

Memorandum o spolupráci s americkou-japonským konsorciem podepsal nedávno i estonský start-up Fermi Energia. Reaktor BWRX-300 by mohl vzniknout do roku 2028 a byl by prvním v Estonsku. Podobných malých reaktorů jsou na světě v provozu desítky, včetně těch v ponorkách nebo v letadlových lodích.

Ve východní Evropě vznikají jaderné reaktory v Bělorusku. Dva bloky elektrárny Ostrovec by měly mít výkon 2 400 megawattů. Stavbu ale provází řada incidentů s bezpečností.

V samotném Polsku dosud zůstávají plány na stavbu první velké jaderné elektrárny jen na papíře. Do roku 2040 chce ministerstvo energetiky postavit šest reaktorů o celkovém výkonu 6 až 9 gigawattů, plány vlády se ale často mění.

Reklama

Doporučované