Hlavní obsah

Miliardář Gates ukázal novou ekologickou toaletu. Nepotřebuje vodu ani kanalizaci

Bill Gates představil novou toaletu pro rozvojové země.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Gates v propagačním videu uvádí, že záchod už testují v Jihoafrické republice. Pokud se potvrdí jeho funkčnost, může pomoci ušetřit miliony dolarů a pomoci chránit planetu.

Článek

Americký miliardář a spoluzakladatel softwarového gigantu Microsoft Bill Gates v Pekingu představil futuristický záchod, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci a pomocí chemikálií mění lidské exkrementy na hnojivo. Informuje o tom agentura Reuters.

„Technologie, které zde vidíte, představují nejvýznamnější pokrok v hygieně za téměř 200 let,” uvedl Gates v projevu na pekingském veletrhu Reinvented Toilet Expo, kde podle agentury AP vystavují nové technologie v oblasti toalet více než dvě desítky podniků a akademických institucí.

V propagačním videu Gates říká, že přístup k běžné toaletě nemá zhruba 2,5 miliardy lidí. Špatné hygienické podmínky podle nadace vedou každoročně ke zhruba půl milionu úmrtí dětí ve věku do pěti let a stojí svět přes 200 miliard dolarů (4,5 bilionu Kč) ročně na nákladech na zdravotní péči a ušlých příjmech, napsala agentura Reuters.

Toaleta je nyní ve zkušebním provozu v rychle se rozrůstajícím městě Durban v Jihoafrické republice.

Záchod, který bývalý generální ředitel Microsoftu představil, je výsledkem výzkumných projektů financovaných nadací manželů Gatesových. Nadace na výzkum bezpečných hygienických technologií od roku 2011 vynaložila přes 200 milionů dolarů (4,5 miliardy Kč).

Nadace Billa a Melindy Gatesových je nejbohatší charitativní organizací na světě. Na konci loňského roku měla k dispozici 51 miliard dolarů (téměř 1,2 bilionu Kč).

Reklama

Související témata:
Výkaly

Doporučované