Hlavní obsah

Miliardář Speychal financoval sportovní holding z peněz z trestné činnosti, tvrdí policie

Miliardář Petr Speychal financoval hokejovou Spartu z peněz z trestné činnosti, tvrdí policie.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal detaily obvinění proti 22 lidem. Jde o kauzu údajného praní špinavých peněz a krácení daní kolem společnosti ČKD Praha DIZ. Firma se mimo jiné podílela na stavbě pražského tunelu Blanka.

Článek

Policisté obvinili miliardáře a bývalého šéfa ČKD Praha DIZ Petra Speychala z krácení daně, praní špinavých peněz a účasti na organizované zločinecké skupině.

Seznam získal detaily tohoto rozsáhlého případu. Kauzu policisté vyšetřují již několik let. Minulý týden dospěli do fáze, kdy začali stíhat 22 lidí. Obvinění proti nim sepsali na více než 350 stranách.

Vedle Speychala byl obviněn podle zjištění Seznamu také současný ředitel ČKD Praha DIZ Robert Wolf nebo manažerka Soňa Vladařová.

Policie stíhá také bývalé manažery firmy Jana Musila a Karla Klouboučníka, zástupce společností, s nimiž ČKD Praha DIZ obchodovala, nebo takzvané bílé koně.

Policie: Podvod za 850 milionů

Skupina si podle obvinění vytvořila síť firem, které dodávaly ČKD Praha DIZ fiktivní faktury. Díky tomu si firma mohla nakonec odepsat větší objem na daních. Celkově tak podle tvrzení policie připravila stát o více než 850 milionů.

Foto: Michal Šula /MAFRA/, Profimedia.cz

Petr Speychal (druhý zleva) na archivním snímku.

Speychal to podle svého advokáta Josefa Monsporta opakovaně u výslechu odmítl. Říká, že kdyby mohla firma takové daně odvádět, musela by být v dobré finanční kondici. Monsport popisuje, že v daném období tomu tak nebylo.

„V tom období, kterého se týká obvinění, půjčil firmě inženýr Speychal zhruba 300 milionů. O dalších 200 milionů navýšil základní kapitál firmy. A navíc v roce 2015 si vzal úvěr na zhruba miliardu korun, za který se osobně zaručil,“ uvedl Monsport.

Z peněz financoval hokejovou Spartu

Policie uvádí, že obvinění k zakrytí trestné činnosti využívali několik firem sídlících v USA nebo ve Velké Británii. Na jejich účty pak peníze také odesílali.

Policisté podrobně zadokumentovali například převod peněz z firmy ČKD Praha DIZ na účet londýnské společnosti Codeco Factoring. Přístup k jejímu kontu měl další obviněný Petr Gregor.

Právě tato londýnská firma pak podle vyšetřovatelů poslala mezi roky 2011 a 2013 na soukromý účet Speychala přes 110 milionů korun.

„Část zlegalizovaných finančních prostředků použil pro vlastní potřebu, pro financování svých sportovních aktivit i svých přátel,“ tvrdí policie.

V obvinění pak uvádí například, že Speychal takto financoval přes sportovní holding hokejovou Spartu Praha, basketbalový klub Nymburk nebo Lev Praha - hokejový klub, který hrál v pražských Holešovicích mezi roky 2012 a 2014 ruskou KHL.

„Ty peníze mají původ v ČKD Praha DIZ. Nikdo nemůže tvrdit, že by to byly nějaké špinavé peníze. A jestli si za ně koupil zmrzlinu nebo za to financoval sportovní spolky, to je jedno. On do té firmy dal stovky milionů korun a ještě se sám zadlužil,“ řekl Monsport.

Advokát Viktor Rossmann, který zastupuje hokejovou Spartu, uvedl, že policie se na hokejový klub kvůli tomuto případu neobrátila. A oni sami nemají šanci si informace z trestního řízení prověřit.

Končící majitel basketbalového Nymburka Miroslav Jansta prohlásil, že o ničem neví, a tak se k tvrzení policie nemůže vyjadřovat.

Přes 650 milionů vyzvedli v hotovosti

Vyšetřovatelé tvrdí, že mají zadokumentováno přes 600 případů, kdy jednotliví aktéři vybrali z účtů v hotovosti přes 650 milionů.

Tyto peníze se pak – jak uvádí policisté – odvážely do jednoho z domů na Praze 10, kde měl kancelář Petr Speychal a sídlila tu i další firma. Jejím jednatelem byl Petr Gregor.

Z peněz se pak vyplácely podle pokynů Speychala odměny za dodání fiktivních faktur a vyplácely se jednotlivým zástupcům společností – většinou šlo o takzvané bílé koně.

Obhájce Monsport odmítá, že by Speychal někoho úkoloval. Podle něj o tom v obvinění chybí důkazy a i svědci prý nic takového nepotvrdili. Také další stíhaní odmítli tvrzení policie.

Reklama

Doporučované