Hlavní obsah

Lipavský v Budapešti lobbuje za Kyjev. Maďarsko chystá boj s „dekadencí EU“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Péter Szijjártó/Facebook

Jan Lipavský při schůzce s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártó v Budapešti.

Reklama

Oba mluvili o přátelství, ale rozpory mezi českým a maďarským ministrem jsou dál patrné. Zatímco Szijjártó v Budapešti mluvil o zbytečnosti výzbroje pro Ukrajinu, Lipavský varoval před opakováním roku 1938.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje v Maďarsku/

Chodby sídla maďarské diplomacie jsou poseté fotografiemi ministra Pétera Szijjártóa, na kterých pózuje se zahraničními politiky.

Pod snímkem se srbským prezidentem Alexandrem Vučičem je fotka s ruským ministrem Sergejem Lavrovem. O kousek dál pak visí čerstvá fotka se slovenským premiérem Robertem Ficem.

Mezi snímky je i portrét českého ministra Jana Lipavského (Piráti). Právě ten se v pátek v Budapešti sešel se Szijjártóem k prvnímu bilaterálnímu jednání po třech letech.

„Máme velmi profesionální a korektní vztah. Během více než dvou let, co jsem ve funkci, jsme ještě neměli možnost jednat spolu ‚jeden na jednoho‘, ale v širším formátu jsme se potkali už mnohokrát,“ řekl Lipavský ještě před odletem do Maďarska.

Česko a Maďarsko se zásadně liší v přístupu k ruské agresi na Ukrajině. Szijjártó byl od začátku války už pětkrát v Rusku, Maďarsko také na unijní úrovni tvrdě vyjednává o sankčních balíčcích a dlouhodobě odmítá Ukrajině pomáhat s výzbrojí.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Maďarský ministr se na chodbách v sídle svého úřadu chlubí schůzkami se zahraničními státníky, včetně šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Elementární shoda je alespoň na tom, že ruská invaze znamená porušení mezinárodního práva a že Ukrajina se má vrátit do hranic z roku 1991. Ostatně rozpory se jasně ukázaly nedávno i na jednání premiérů Visegrádské skupiny v Praze a krátce nato také po schůzce visegrádských ministrů zahraničí.

Jeden o Ukrajině, druhý raději moc ne

Szijjártó v pátek na tiskové konferenci po jednání mluvil o vzájemné úctě a Lipavského označil za přítele. Tématu Ukrajiny a Ruska se věnoval jen velmi okrajově, na rozdíl od jeho českého kolegy.

Lipavský před Szijjártóem mluvil o „nebezpečí ruského imperialismu“. „Česko bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné,“ zdůraznil. Vyjádřil také podporu mírovému plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Szijjártó v Praze

Když se v březnu sešli v Praze ministři zahraničí Visegradské skupiny, neshody mezi nimi zůstávaly patrné.

„Nesmíme dovolit, aby se jednalo o Ukrajině bez Ukrajiny,“ dodal Lipavský a zmínil českou zkušenost s mnichovskou dohodou z roku 1938.

Szijjártó pak zmínil nutnost mírových rozhovorů a zbytečnost dodávek zbraní na Ukrajinu, které podle (konstantní) maďarské pozice konflikt prodlužují.

Ministr naznačil i to, s čím jde Maďarsko do předsednictví Evropské rady. Toho se země chopí na půl roku letos v červenci. „Připravujeme se na předsednictví, ne každý asi bude šťastný, ale je to skutečnost,“ řekl ministr.

Foto: Ministerstvo zahraničí

Ministři zahraničí Česka a Maďarska se ve dvou sešli poprvé po třech letech.

Podle maďarského ministra je EU „v divné fázi“. „Maďarské předsednictví má za cíl zastavení dekadence EU,“ řekl politik strany Fidesz. Prioritou Budapešti bude boj s nelegální migrací, rozšíření EU o státy západního Balkánu a pak zaručení energetické bezpečnosti.

Szijjártó na novinářský dotaz komentoval i to, proč se při nedávné návštěvě Prahy sešel na maďarském velvyslanectví s představitelem neparlamentního uskupení PRO Jindřichem Rajchlem. Výběr zdůvodnil tím, že Rajchl jako jeden z mála lidí mluví o Maďarsku pozitivně.

Reklama

Doporučované