Hlavní obsah

Miliardy Viktora Koženého. Uvidí je ještě někdy někdo? Poškození se bojí, že ne

Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Jednou z pražských soudních síní bude opět po čase v pátek rezonovat jméno Harvardského průmyslového holdingu. Někdejší firmy Viktora Koženého. Společnost totiž možná skončí v insolvenci a věřitelé by tak mohli přijít i o naději, že část svých peněz někdy dostanou zpátky.

Článek

Na jedné straně likvidátor, který už 16 let zkouší získat vyvedené peníze zpátky. Na straně druhé přes 200 tisíc akcionářů.

I když by obě strany měly mít stejný zájem – získat ukradené peníze co nejrychleji zpátky – vzájemně si spíš hází klacky pod nohy.

Likvidátor: Bez insolvence to nepůjde

Zdeněk Častorál se likvidátorem zbytků Koženého impéria stal v roce 2000. Po 16 letech chce firmu, která je oficiálně takzvaně v likvidaci, dostat do insolvence. Tedy prakticky do stavu, kdy by se na nároky původních akcionářů přestal brát zřetel.

Firmě totiž došly peníze na soudní spory, kterými chce vyvedené peníze získat zpátky.

„Na dvě podstatná řízení nemáme už finanční prostředky. V insolvenci je situace lepší,“ vysvětluje Častorál.

Likvidátor HPH: Nemohu postupovat jinak, než firmu dát do insolvence.Video: Pavel Cyprich

Insolvenční správce totiž nemusí platit soudní poplatky. Častorál proto slibuje, že by šlo jen o ozdravný proces. Po vyhraných sporech by se pak vrátila opět do likvidace, aby akcionáři nepřišli zkrátka.

Ve hře je třeba asi 400 milionů korun za někdejší Koženého chatu v Aspenu. Ale i desítky a stovky milionů korun jinde. Jaká je šance na jejich získání, si ale nikdo netroufá odhadnout.

Za 16 let se likvidátorovi podařilo získat zpátky kolem 130 milionů korun. Všechny skončily v nákladech na další soudy.

Akcionáři: Chceme další likvidátory

Postup likvidátora se ovšem dlouhodobě nelíbí poškozeným. Kritizují ho jak za špatnou správu cizího majetku, tak za insolvenční návrh.

Proto teď chtějí po soudu, aby k Častorálovi jmenoval další dva. Aby měli akcionáři lepší kontrolu a zrychlil se i postup ve vymáhání dluhů.

„Akcionáři doufají, že kdyby byli do společnosti dojmenováni odborníci, což tento likvidátor není, tak by třeba zjistili, že insolvence není nutná a že je třeba problém možné vyřešit jiným způsobem,“ uvádí Evelyna Lojdová, advokátka jednoho z akcionářů, který návrh soudu podával a k němuž se pak přidali další poškození i dozorčí rada a představenstvo firmy.

„Mojí povinností je konat na základě insolvenčního zákona. Tím, že by přibyli další dva likvidátoři, by se nic nezměnilo. Oni by měli stejnou povinnost a museli by konat,“ dodává likvidátor Častorál.

O případných nových likvidátorech bude soud rozhodovat v pátek.

Vostrý, Kožený

Harvardský průmyslový holding vytunelovali Viktor Kožený a Boris Vostrý na konci 90. let. V roce 2012 za to byli pravomocně odsouzeni – na 9 a 10 let vězení. Oba jsou ovšem dnes na útěku před mezinárodním zatykačem. Jeden na Bahamách, druhý údajně v středoamerickém Belize. Kde peníze přesně skončily, ví asi jen oni.

Jasně mluví alespoň čísla. Kožený dnes (ke konci října) dluží v Česku i s úroky skoro 13,5 miliardy korun, Vostrý pak 3,7 miliardy.

Peníze dluží akcionářům někdejšího holdingu, kterých je kolem 240 tisíc. Firma přešla do likvidace v roce 1998.

Reklama

Doporučované