Hlavní obsah

Milionová evakuace se nekoná, tajfun Tembin slábne

Tajfun Tembin nad Vietnamem slábneVideo: AP

 

Reklama

Tropická bouře dříve zdevastovala Filipíny. Poté, co se stočila k Vietnamu, byly úřady připraveny evakuovat do bezpečí až milion lidí a zavřít vietnamské ropné plošiny.

Článek

Tajfun Tembin slábne, k avizované evakuaci až milionu Vietnamců do bezpečí tak zřejmě nedojde. Bouře se momentálně nachází asi 170 kilometrů od Ho Či Minova Města na jihu země a doprovází ji vítr o rychlosti 95 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpokládají, že se rozplyne v následujících dvou dnech.

Evakuován tak musel být jen zlomek obyvatel níže položených jižních pobřežních oblastí - v nouzových centrech, jež vznikla například ve školách, skončilo 74 tisíc lidí. Nedošlo ani k uzavření ropných plošin, které už dříve vláda nařídila zabezpečit před vlnami a větrem. Rybáři ale stále nemají vyjíždět na moře.

Tajfun v uplynulých dnech trápil Filipíny, kde si podle nejnovější bilance vyžádal 240 mrtvých a 107 pohřešovaných, uvedla agentura AFP. Na Filipínách tajfun Tembin způsobil záplavy a sesuvy půdy. Záchranáři se stále do některých odlehlých regionů nedostali, plný rozsah neštěstí tak zatím není znám. Některé filipínské vesnice sesuvy úplně srovnaly se zemí. Šéf místní agentury pro řešení přírodních katastrof Manuel Luis Ochotorena očekává, že počet obětí na Filipínách se ještě zvýší.

Reklama

Související témata:

Doporučované