Hlavní obsah

Miliony liber za nefunkční čínské testy. I Británie si spálila prsty

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson na začátku března.

Reklama

Ber, nebo nech být. Takovou nabídku udělaly dvě čínské firmy Velké Británii. Ta si od nich koupila nevyzkoušené testy na nový koronavirus za 16 milionů liber, v přepočtu víc než půl miliardy korun. Testy ale nefungovaly.

Článek

Britské úřady přijaly podle amerického listu The New York Times riskantní nabídku – 16 milionů liber za dva miliony testů. K obchodu došlo i přesto, že cena testů byla skutečně vysoká, jejich technologie neprokázaná a peníze muselo Spojené království poslat předem.

Čínské testy mělo být možné provést z pohodlí domova, Britové by si je kupovali v lékárnách. „Jednáme o koupi takzvaných testů na protilátky. Stejně jednoduchý jako těhotenský test, mohl by nám říct, jestli už jste nemoc prodělali. Má to průlomový potenciál,“ řekl o testech 19. března britský premiér Boris Johnson.

„Jednali příliš rychle”

Podle britského deníku The Times šlo o testy z otisku prstu. Po dodávce prvních pěti set balíčků ale vědci na Oxfordské univerzitě přišli na to, že výsledky testů jsou nepřesné. A zboží tedy nefunkční. Britské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že se smlouva podepsala s britským zprostředkovatelem, ne přímo s čínskými výrobci. A že šlo o nejmenší možnou objednávku. Vláda se teď snaží své peníze získat zpět, což by mohlo vést až k soudnímu řízení.

„Jednali příliš rychle,“ okomentoval podle NYT vládní kroky profesor Peter Openshaw z Imperial College v Londýně a jeden z vládních poradců pro nové respirační viry. „Na politiky je vyvíjen velký tlak, aby vystoupili a řekli pozitivní věci,“ uvedl Openshaw.

Před dvěma týdny, když bylo už podle britských Timesů jasné, že jsou čínské testy k ničemu, vyzval britský kabinet domácí firmy, aby vyvinuly testy samy. Kvůli tomu došlo k založení britského konsorcia pro rychlé testování, v jehož čele stojí firma Abingdon Health z Yorku, která se specializuje právě na diagnostické testy. Skupina také úzce spolupracuje s Oxfordskou univerzitou. Nové, britské testy by měly být hotovy za měsíc. A pokud je schválí úřady, testovací sady by se mohly začít vyrábět ve velkém pro miliony lidí.

Vyšetřování Číny

Současné vztahy Británie a Číny jsou na bodě mrazu. Britský ministr zahraničí Dominic Raab – a nyní i zástupce nakaženého premiéra Borise Johnsona – vyzval ve čtvrtek mezinárodní komunitu, aby vyšetřila zárodky pandemie v Číně. „Není pochyb o tom, že se po krizi nebudeme moci vrátit k obchodování jako obvykle. Musíme si pokládat těžké otázky o tom, jak k tomu došlo a jestli to nešlo zastavit dřív,“ řekl Raab.

Vládní činitelé podle vydání britského The Mail on Sunday ze začátku dubna také zcela nevyloučili teorii, že nový koronavirus pochází z čínských laboratoří. Tedy z jedné konkrétní – té, která leží ve Wu-chanu, kde epidemie odstartovala. Oficiálně ovšem vláda toto tvrzení popřela.

Na konci března se také britský kabinet rozohňoval nad tím, že informace, které čínská vláda zveřejňuje, nejsou přesné. Třeba v případě obětí i nakažených. Na začátku dubna přišla sněmovní komise pro zahraniční věci s tím, že čínské dezinformace stojí Británii životy.

Reklama

Doporučované