Hlavní obsah

Miloš Zeman opět kritizoval Romy. Co je to za národnost, když se k ní nedokážou přihlásit, řekl

Miloš Zeman pokračoval ve výrocích namířených proti Romům.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za komunismu zas tak moc netrpěli, uvedl prezident při odchodu z volební místnosti na novinářský dotaz.

Článek

Dvě a půl hodiny poté, co navštívil výstavu ke stoletému výročí republiky a bezprostředně po volebním aktu v Základní škole Brdičkova, pronesl prezident republiky Miloš Zeman další výroky na adresu romské menšiny v České republice.

Před dvěma týdny hlava státu na návštěvě Olomouckého kraje kritizovala přístup Romů k práci. A když nyní na odchodu z volební místnosti kvůli tomu oslovil prezidenta redaktor České televize, Miloš Zeman kritizoval Romy znovu.

„Co je to za národnost, která se ani nedokáže přihlásit k vlastní národnosti a místo toho se hlásí jako Slovák, Čech, Maďar,” řekla hlava státu.

Romové poslali prezidentovi fotografie.Video: Romea.cz

Miloš Zeman kromě toho na otázky redaktora veřejnoprávní stanice zopakoval své věty z Olomouckého kraje: že podle něho pracuje jen deset procent Romů, což doplnil zkonstatováním, že si váží Romů, kteří pracují.

A když mu reportér namítl, že Romů je v České republice jedenáct tisíc, pozastavil se prezident právě nad tím, že se k této národnosti nehlásí více lidí.

Reportér pak prezidentovi řekl, že důvodem, proč se Romové ke své národnosti nehlásí, mohou být obavy z minulosti.

„Z jaké minulosti?” řekl prezident.

Z nacistické a z komunistické, odpověděl redaktor.

„Ale to je strašně dávno. A pokud jde o komunistickou, tak Romové za komunismu zase tak moc netrpěli,” uzavřela rozhovor hlava státu.

Se slovy „někdy se možná ještě uvidíme“ se pak rozloučil s manželkou Ivanou, za asistence ochranky nastoupil do auta a od volební místnosti odjel.

Video: Vystoupení prezidenta v Olomouci

Miloš Zeman promlouvá na Olomoucku k těm, kdo se na něj přišli podívat.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované