Hlavní obsah

Zeman prohrává s Drahošem, možná i kvůli svému zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Daniel Prokop: průzkum prezidentských voleb 2017.Video: Jindřich šídlo

 

Reklama

Analytik Medianu Daniel Prokop vysvětluje zjištění z exkluzivního prezidentského průzkumu pro Seznam Zprávy.

Článek

Sedm měsíců před příští přímou volbou prezidenta se Miloši Zemanovi ukazuje velmi těžký soupeř. Kdyby se volilo nyní, je akademik Jiří Drahoš dokonce favoritem volby. Za tři měsíce od ohlášení kandidatury jeho podpora mezi voliči znatelně stoupla.

Vyplývá to z průzkumu, který pro Seznam Zprávy exkluzivně připravila společnost Median. Na rozdíl od jiných průzkumů, které zkoumají popularitu jednotlivých kandidátů, simuluje skutečný průběh volby včetně hypotetických duelů druhého kola.

Video: Kompletní výsledky průzkumu Medianu pro Seznam Zprávy

Volební průzkum - kompletní výsledky.

Že k Jiřímu Drahošovi nyní slovo favorit patří, potvrzuje i jeden z autorů průzkumu Daniel Prokop.

„Skutečně posílil," říká analytik Medianu. „V dubnu byl duel s Milošem Zemanem zhruba 50 na 50 a teď z průzkumu vyplývá, že jeho zisk by byl pravděpodobně 53 či 54 procent hlasů. Což je na hraně statistické chyby od těch 50 procent, ale je favorit," připomíná Daniel Prokop fakt, že jde už o druhý průzkum v řadě, takže je už možné srovnávat dubnové a červnové výsledky prezidentských kandidátů.

O Jiřím Drahošovi také v průzkumu 50 procent dotázaných řeklo, že už v prvním kole jeho volbu vážně zvažuje nebo že by byl jako kandidát přijatelný. „Stoupla jeho znalost. Při průzkumu ukazujeme kandidáty s fotografiemi. Nyní ho nedokázalo zařadit jen dvacet procent lidí, před dvěma měsíci to byla třetina," říká Daniel Prokop.

Zemanova krize

Upozorňuje však na to, že výsledek průzkumu rozhodně neznamená, že by v reálné volbě Jiří Drahoš nyní vyhrál.

A to přesto, že u Miloše Zemana už deset měsíců roste počet lidí, pro které by byl jako prezident nepřijatelný.  V průzkumu ze září loňského roku jich bylo 48 procent, letos v dubnu 50 procent a nyní je to 55 procent dotázaných.

Miloš Zeman podle Daniela Prokopa zažívá jistou krizi důvěry, možná se na ní projevuje i jeho zdravotní stav. „Ty krize důvěry vždy trvají nějaké dva tři měsíce, vždy se z nich dostal," říká Daniel Prokop.

Situace současného prezidenta není podle něho tak špatná, jak vypadá podle průzkumů důvěryhodnosti po vládní krizi. Miloš Zeman si totiž udržuje pevné jádro skalních voličů, které se pohybuje kolem třiceti procent a které z něj i nyní dělá mírného favorita prvního kola volby.

Horáček oslabil. Proč?

Podobný trend lze zaznamenat i v případě Michala Horáčka, který sice svoji kandidaturu ohlásil jako první už loni na podzim, ale voliče rozděluje více než Jiří Drahoš. Loni v září byl nepřijatelný pro 42 procent dotázaných, letos v dubnu pro 51 procent a nyní je toto číslo na 57 procentech voličů.

Proč v průzkumu jeho pozice oslabila?

Jedním z vysvětlení je, že v hypotetickém duelu 2. kola mezi Zemanem a Horáčkem poklesla motivace voličů. Byla by nižší než obecně deklarovaná účast dotazovaných.

Zvrat je možný

Volby prezidenta se budou konat za zhruba sedm měsíců  Daniel Prokop v rozhovoru pro Seznam Zprávy říká, že situace může být od nynějšího průzkumu zcela odlišná.

„Na zvrat názorů se můžeme připravit," říká.

Na otázku, jestli může situaci zvrátit nějaký zcela nový kandidát, říká, že ano.

Ale dodává: „Já osobně ho nečekám."

O průzkumu

Velikost vzorku: 903 respondentů starších 18 let

Termín dotazování: 24. 5. 2017 - 25. 6. 2017

Metoda sběru dat: Osobní sběr vyškolenými tazateli

Reprezentativita: Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle

- kraje, věku, pohlaví, vzdělání, velikosti obce

- věku x vzdělání, pracovního statusu respondenta

- účasti a strany volené ve volbách do Sněmovny 2013, podle účasti a voleného kandidáta ve druhém kole prezidentských voleb 2013

Reklama

Doporučované