Hlavní obsah

Milostivé léto může pomoct tisícům lidí v exekucích. Jak se zapojit?

Foto: Profimedia.cz

Milostivé léto trvá od 28. října 2021 do 28. ledna 2022.

Reklama

Ačkoliv to podle venkovních tepot nevypadá, právě prožíváme léto. A dokonce milostivé léto. Akce, která se možná už nebude nikdy opakovat a díky které se mohou desítky tisíc lidí dostat z exekucí, začalo 28. října. O co jde?

Článek

Co je milostivé léto

Milostivé léto umožňuje tisícům lidí zbavit se exekucí vůči státu, obci, kraji nebo jimi vlastněným podnikům. Stačí zaplatit jistinu a poplatek exekutorovi a je hotovo.

Nejčastěji jde o dluhy na zdravotním pojištění, za koncesionářské poplatky, za jízdy načerno dopravním podnikům nebo například za obecní nájem. Díky milostivému létu je možné se zbavit dluhů i u energetických společností, jakými jsou například ČEZ nebo Pražská plynárenská.

Jak se zbavit exekuce

Po dobu milostivého léta je možné splatit pouze jistinu svého dluhu (tedy původní nezaplacenou částku) a poplatek exekutorovi. Tím se splatí celá dlužná částka. Veškeré poplatky a sankce, které se k dluhu nastřádaly, musí jednotlivé organizace v rámci milostivého léta odpustit.

Dluh, který původně činil jen několik stovek, se za několik let mohl kvůli legislativě vyšplhat i na desítky tisíc korun. V rámci milostivého léta je možné splatit jen původní dlužnou částku a poplatek ve výši 908 korun exekutorovi.

Termíny Milostivého léta

Milostivé léto začalo 28. října 2021. Lidé měli na splacení původního dluhu čas do 28. ledna 2022. Ještě před skončením akce začali politici mluvit o tom, že by si zasloužila prodloužit, nebo opakovat.

Jaké jsou podmínky

První podmínka již byla zmíněna. Dluh, který je možné během milostivého léta výhodně splatit, vznikl u státu, obcí a krajů nebo ve společnostech, ve kterých drží státní aparát většinový podíl.

Na jaké dluhy se Milostivé léto vztahuje?

Nárok na Milostivé léto vzniká u těchto subjektů:

  • Česká republika,
  • územní samosprávný celek, včetně městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy,
  • státní příspěvková organizace,
  • státní fond,
  • veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola,
  • dobrovolný svazek obcí,
  • regionální rada regionu soudržnosti,
  • příspěvková organizace územního samosprávného celku,
  • ústav založený státem nebo územním samosprávným celkem,
  • obecně prospěšná společnost založená státem nebo územním samosprávným celkem,
  • státní podnik nebo národní podnik,
  • zdravotní pojišťovna,
  • Český rozhlas nebo Česká televize,
  • právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby (dále jen „veřejnoprávní oprávnění“).

Zdroj: Nedlužím státu

Druhou podmínkou je, že dluh už je v exekuci. Pokud v ní ještě není nebo jste prošli procesem oddlužení, není možné milostivé léto uplatnit.

Třetí podmínkou je, že dluh vymáhá soudní exekutor. Milostivé léto se nevztahuje na správní nebo daňové exekuce.

Akce se také nevztahuje na peněžité tresty uložené za úmyslný trestný čin a dluhy vzniklé z odpovědnosti za úmyslně způsobenou škodu. Milostivé léto „neškrtne“ ani dluhy vzniklé z odpovědnosti za škodu na zdraví a dluhy na výživném či na náhradním výživném.

Jak postupovat

Nejdříve ze všeho je nutné u svého exekutora zjistit, jak velkou jistinu z dluhu je vůbec nutné zaplatit. Odborníci doporučují kontaktovat exekutora doporučeným dopisem, případně datovou schránkou. V žádosti nezapomeňte kromě své adresy uvést, že jde o akci milostivé léto.

Projekt Nedlužím státu připravil vzor dopisu přímo k této akci.

Exekutora kontaktujte i v případě, že už pokládáte všechny své pohledávky za splacené. Může se totiž stát, že někde zůstala nezaplacená malá část dluhu, který je právě nyní možné nejvýhodněji splatit.

Po vyčíslení dluhu je možné na účet exekutora splatit už zmiňovanou jistinu a poplatek, čímž se zbavíte celého dluhu. Do zprávy pro exekutora je nutné znovu uvést, že jde o akci milostivé léto.

Platba musí být na účet exekutora připsána v rozmezí milostivého léta, tedy mezi 28. říjnem tohoto roku a 28. lednem 2022.

Po přičtení peněz na účet je hotovo. Exekutor má ještě povinnost vydat rozhodnutí, kterým dlužníky osvobozuje od placení zbytku dluhu. Je tedy dobré exekutora kontaktovat s žádostí o potvrzení správnosti celého procesu. Znovu se vyplatí řešit vše s předstihem. Pokud se objeví nějaký problém, bude možné ho řešit ještě do 28. ledna. Poté se možnost milostivého léta uzavře.

Kontakty:

V případě nejasností je k dispozici od pondělí do pátku (od 9 do 17 hodin) infolinka Člověka v tísni: 770 600 800.

Reklama

Doporučované