Hlavní obsah

Místo 8000 zaplatí jen 1900 korun. Jak to nyní chodí v dluhové poradně

Oddlužovací poradny pomáhají lidem s žádostmi o vyplacení z exekucí v rámci takzvaného Milostivého léta. (Ilustrační snímek)

Reklama

Lidé, kteří se do teď topili v dluzích a brali to za nevyřešitelnou situaci, dostali motivaci. Tříměsíční akce Milostivé léto, díky které se lze z části exekucí vymanit, zaplnila dluhové poradny.

Článek

Naproti poradkyni sedí Jana, v rohu u dveří mladá maminka Žaneta. Přišly spolu ve středu dopoledne do plzeňské poradny obecně prospěšné společnosti Tady a Teď s tím, že by chtěly vyřešit exekuce v rámci probíhající akce Milostivé léto.

Jana řeší dluhy za jízdu na černo u Plzeňských městských dopravních podniků. Má jich celou řadu a dozvídá se, že oddlužovací akce by jí částečně mohla pomoci. Může se vyplatit ze tří exekucí, pokud zaplatí původně vymáhaný dluh a jednorázový poplatek. To znamená v jejím případě částku 1900 korun za skončení každé z exekucí.

Žaneta je v horší situaci. Dluží mnohem více peněz. Díky Milostivému létu by ale mohla ušetřit obří částku. „Tady byste ušetřila 14 tisíc korun a tady byste ušetřila milion a sto tisíc korun,“ oznamuje jí Tereza Dvořáková, jedna ze dvou poradkyň a současně i koordinátorka projektu Za děti bez dluhů ve společnosti Tady a teď.

Milostivé léto – speciál

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy sledovaly akci Milostivé léto. Až do 28. ledna 2022 se umožnilo dlužníkům ukončit exekuční řízení pouhým zaplacením původní vymáhané částky plus poplatku exekutorovi ve výši 907,50 Kč včetně DPH. Odpouštěly se tak úroky a penále.

U obou mladých žen má ovšem akce Milostivé léto velký háček.

Konkrétně samoživitelka Žaneta musí zaplatit původní dluh, označovaný právnickým jazykem jako jistina, který ovšem představuje reálně několik desítek tisíc korun. Teprve potom jí budou prominuty další peníze nabalené na původní jistinu. Ty představují takzvané příslušenství a jde o zmíněnou astronomickou částku milion a sto tisíc korun.

Problém je, že Žaneta coby samoživitelka nemá příliš možností, kde přijít k desítkám tisíc korun na zaplacení jistiny. „Ještě před Vánoci,“ posteskne si.

Na jaké dluhy se Milostivé léto vztahuje?

Nárok na Milostivé léto vzniká u těchto subjektů:

  • Česká republika,
  • územní samosprávný celek, včetně městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy,
  • státní příspěvková organizace,
  • státní fond,
  • veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola,
  • dobrovolný svazek obcí,
  • regionální rada regionu soudržnosti,
  • příspěvková organizace územního samosprávného celku,
  • ústav založený státem nebo územním samosprávným celkem,
  • obecně prospěšná společnost založená státem nebo územním samosprávným celkem,
  • státní podnik nebo národní podnik,
  • zdravotní pojišťovna,
  • Český rozhlas nebo Česká televize,
  • právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby (dále jen „veřejnoprávní oprávnění“).

Zdroj: Nedlužím státu

Řešením by mohla být speciální sbírka Člověka v tísni „SOS Milostivé léto“, kde se dárci z celé země mohou skládat na pomoc lidem, kteří nemají na zaplacení původní jistiny.

„Peníze použijeme v případech, kdy zastavení exekucí dostane lidi z dluhové pasti. Cílit budeme primárně na nejzranitelnější skupiny, tedy seniory, samoživitele či rodiny s dětmi,“ popisuje účel sbírky Daniel Hůle, expert na dluhovou tematiku Člověka v tísni.

Jana má na první pohled výhodu, nedluží tolik. Jenže narazila na jiný problém. Část pokut dopravní podnik přeprodal firmám, které se specializují na vymáhání pohledávek, a tím tak na ně nelze aplikovat Milostivé léto, které platí pouze na dluhy u veřejných institucí vymáhané soudním exekutorem.

Termíny Milostivého léta

Milostivé léto začalo 28. října 2021. Lidé měli na splacení původního dluhu čas do 28. ledna 2022. Ještě před skončením akce začali politici mluvit o tom, že by si zasloužila prodloužit, nebo opakovat.

„Přeprodané dluhy jsou velký smutek. Je bohužel jedno, že dluh původně vznikl u veřejné instituce, Milostivé léto se na ně nevztahuje,“ potvrzuje Tereza Dvořáková.

Výsledek tak je, že Jana se může v rámci Milostivého léta vyplatit jen z části exekucí, které má za jízdy na černo.

O chvíli později další mladé dívce v poradně oznamuje poradkyně daleko příznivější zprávu: může být brzo úplně bez dluhů. „Kdy jsme to začaly řešit? Před pěti lety?“ snaží se Tereza Dvořáková s dívkou zavzpomínat na všechno vynaložené úsilí.

Je to impuls situaci řešit, shodují se ženy

Obě ženy – Jana i Žaneta – mluví o tom, že jim akce dodala potřebný impuls k řešení svých finančních problémů.

„Mám toho hodně, ale určitě do toho půjdu, protože mi Milostivé léto pomůže. Jsem za to ráda,“ říká při odchodu reportérovi Žaneta a vysvětluje, že se o akci dozvěděla právě díky Společnosti Tady a Teď, s kterou je v kontaktu.

„Něčeho se díky tomu zbavím určitě,“ zní optimisticky ve dveřích poradny i Jana, která zase líčí, že ji na Milostivé léto upozornil zaměstnavatel a to paradoxně, když u něj na dohodu skončila.

„Je super, že Milostivé léto skutečně některé lidi nakopne řešit svoji situaci,“ chválí si to i poradkyně Tereza Dvořáková.

Motivaci řešit situaci získala i další samoživitelka Patricie, na jejíž přání redakce upravila i křestní jméno. Mladá žena se od dospívání potýká s dluhy. Společnost Tady a teď už ji v minulosti pomáhala, teď se jim bývalá klientka znovu ozvala.

„Jsem věčně na telefonu, na Facebooku, tak jsem scrollovala a najednou vidím informace o Milostivém létu. Tak si říkám, že jdu do toho,“ popisuje Patricie, jak se o akci dozvěděla.

Popisuje, že původně si myslela, že se Milostivé léto vztahuje na všechny exekuce. Nakonec se mohla v rámci akce vyplatit jen z jedné: z původních osmi tisíc korun jí stačí zaplatit 1900 korun. „Pro mě to byla veliká částka,“ říká o osmi tisících korunách samoživitelka.

„A teď bych chtěla zkusit vyřešit i další dluhy,“ dodává Patricie.

Dluhy řeší převážně ženy

Během středečního dopoledne přišly do poradny pouze ženy. Podle Terezy Dvořákové to není náhoda a ženy skutečně představují převážnou většinu klientů, kterým s dluhy v rámci Milostivého léta pomáhá.

„Co se nám běžně nestávalo a teď se to občas děje, je, že přijdou i staré maminky, zákonní zástupci, kteří se snaží oddlužit své dospělé děti, které jsou často třeba někde v zahraničí,“ podotýká odbornice na oddlužení.

Podle Terezy Dvořákové je v rámci Milostivého léta potřeba počítat s vícero návštěvami poraden. Při prvním sezení se domluví na lustraci u okresního soudu. „Tam se člověk dozví, komu dluží a kolik dluží,“ vysvětluje Tereza Dvořáková s tím, že soudy spolupracují a zhruba do deseti dnů mají zpátky jednoduchý seznam s exekucemi a s velikostí původních dluhů.

Následně během druhého sezení si dluhy zmapují a osloví napřímo dopisem exekutory, kterých se ještě jednou přeptají na velikost původně dlužné částky, na číslo účtu, kam se mají peníze poslat, a třeba i na to, jestli je možné částku rozdělit na víc splátek.

Samotné lustrace u okresního soudu ale podle Terezy Dvořákové ve výsledku pomáhají i k tomu, že se objeví například dětské exekuce, které mohou být zastavené i mimo akci Milostivé léto.

Reklama

Doporučované