Hlavní obsah

Mince, šunka ve tvaru republiky nebo speciální pivo. Firmy se vrhly na oslavu 100 let státu po svém

Srovnání tehdy a dnes: Jak vypadalo Československo 1918 a jak Česká republika 2018 v číslech.Video: Jana Trantinová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tuzemské firmy se rozhodly připomenout výročí vzniku Československa a přizpůsobily tomu svou výrobu.

Článek

Výrobce masa a uzenin Steinhauser z Tišnova na Brněnsku začal v minulých dnech prodávat ke stému výročí vzniku republiky šunku, která má tvar České republiky. Speciálně pro toto výročí je připravený i salám vysočina, řekl agentuře ČTK ředitel firmy Ladislav Steinhauser.

„S kolegy ve vedení jsme si říkali, co k výročí vymyslet, a přišli jsme na šunku ve tvaru republiky. Koupili jsme za 50 000 korun formu pro ruční výrobu a děláme takto šunku nejvyšší jakosti,“ řekl Steinhauser. Vysočina je zabalená do historického obalu a součástí je i historická fotografie.

Steinhauser není z firemního světa sám, kdo si připomíná vznik státu. Například Česká mincovna vydává speciální minci.

Pamětní mince nazvaná Vznik Československa s letopočtem 1918 uzavírá letošní sběratelskou sérii Převratné osmičky. Mince jsou ražené ve zlatě a stříbře a k tomu mincovna vydala i stříbrnou pamětní medaili.

Autorem celé série je výtvarník a medailér Josef Oplištil. Na reverzní straně zachycuje mince českého lva, který rozbíjí habsburského orla, a jako klín je zde znázorněna lipová ratolest. Zlaté mince o hmotnosti dvou troyských uncí (7,78 gramu) razila mincovna v nákladu 300 kusů.

Mincovna k výročí samostatnosti státu vydala také pamětní stříbrnou medaili, jejímž autorem je Petr Horák. Motiv získal první místo v prestižní soutěži České národní banky pro ražbu mince s nominální hodnotou 10 000 korun. Bankovní rada však dala nakonec přednost jinému návrhu, a proto se Česká mincovna rozhodla motiv použít na stříbrné medaili. V originální čtvercové kompozici se objevuje mapa Československa, lipová ratolest, státní vlajka a naše heraldická zvířata.

Největší český pivovar Plzeňský Prazdroj a Pivovar Matuška společně zase navařily ke 100. výročí republiky 12,5stupňový spodně kvašený ležák s americkými chmely, ale také s typickým českým žateckým poloraným červeňákem. Dnes sládci obou pivovarů předali několik lahví ležáku americkému velvyslanci Stephenu Kingovi. Přítomnost amerických chmelů v pivě má vyjadřovat symbolický dík Spojeným státům za jejich roli při vzniku Československa.

Reklama

Související témata:

Doporučované