Hlavní obsah

Ministerský program záchrany památek pomůže na Vysočině 11 z nich

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Podporu z ministerského Programu záchrany architektonického dědictví má letos na Vysočině přislíbenou 11 památek, většinou kostelů, hradů a zámků. Na opravy mohou získat asi 8,5 milionu korun.

Článek

Loni získaly památky z Vysočině 10,7 milionu korun, o 2,2 milionu méně než v roce 2019.

Mezi podpořenými projekty jsou i třebíčské říční lázně, které byly postaveny v roce 1934 podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse. Cena jejich renovace, která začala v roce 2016, přesáhne podle místostarosty Třebíče Pavla Janaty (KDU-ČSL) 12 milionů korun. Původní odhady byly přitom asi třetinové. Letos na podzim by měla jejich rekonstrukce skončit. Město z ministerstva na poslední etapu prací obdrží 700 tisíc korun.

Dlouhodobě se s podporou ministerstva kultury opravuje také kostel svatého Mikuláše v Krucemburku na Havlíčkobrodsku. Podle správce farnosti Pavla Seidla je kostel významnou nemovitou památkou v regionu a v ministerském programu je od roku 2009. Spodní část věže je románská ze 13. století, presbytář a loď kostela pochází z 15. století a předsíňka z 16. století.

Jeho problémem bylo velké zavlhčení konstrukcí. Kromě vyřešeného odvodnění a odvětrání už má za sebou opravu střechy i fasády, kdy nevhodnou betonovou omítku nahradila nová vápenná. Opravený je také interiér kostela nebo vstupní dveře. Restaurované byly také vitráže, které byly podle Jiřího Binky v roce 1945 vyrobeny firmou Jiřička - Coufal z Prahy.

Nad rámec prací spolufinancovaných ze státních peněz se farnost rozhodla restaurovat za takřka 800 tisíc korun varhany.

„V tomto roce se v rámci Programu záchrany architektonického dědictví 2021 uskuteční komplexní obnova výmalby interiéru kostela, kterou z větší části provedou restaurátoři. Touto výmalbou a opravou varhan by měla být dokončena celková oprava kostela,“ řekl Seidl.

S přispěním ministerských peněz se v kraji opravují také kostely v Polné, Přibyslavicích, Šlapanově, v obci Pohled nebo v Rančířově. Podporu mají přislíbenou také zámky v Jemnici, Polici nebo Světlé nad Sázavou a hrad Ledeč nad Sázavou.

Původní suma pro památky z Vysočina byla loni 10 milionů korun, památky ale uspěly s vyšší částkou. Podpořeno bylo 11 staveb. S nižší částkou museli počítat v Praze a ve Zlínském a Olomouckém kraji. Celkově ministerstvo z programu přispělo přes 234 milionů korun, což je asi 32 procent požadované částky.

Reklama

Doporučované