Hlavní obsah

Ministerstvo řeklo, na kolik vyšla Česko pandemie koronaviru

Foto: vlada.cz

Ministerstvo financí uvedlo, že pandemie covidu-19 vyšla veřejné finance na více než 241 miliardy.

Reklama

Pandemie koronaviru letos zatím stála státní kasu více než 241 miliard korun. Epidemie bude mít dopad i do rozpočtu na příští rok, poslanci ho v pátek schválili se schodkem 320 miliard korun.

Článek

Pandemie koronaviru přišla během letošního roku tuzemské veřejné rozpočty již na více než 241 miliard korun. Vyplývá to z dat, která zveřejnilo na svém webu Ministerstvo financí a na která upozornil server iRozhlas.

Třeba kompenzační bonusy pro podnikatele, program Antivirus nebo další příspěvky už vyšly na více než sto miliard korun.

Podle ministerstva také výrazně rostly výdaje do zdravotnictví. Nákup ochranných pomůcek - například roušek, respirátorů a dalšího vybavení stál více než deset miliard korun.

O třináct miliard korun se zvýšily náklady na platy a odměny zdravotnického personálu. Oddlužení nemocnic přišlo stát na 6,6 miliardy a navýšení plateb za státní pojištěnce - seniory, děti nebo matky na mateřské - pak spolykalo na 18,3 miliardy korun.

Na druhou stranu podle ministerstva přišly veřejné rozpočty o bezmála 34 miliard korun tím, že došlo k odložení plateb daní. Zrušení daně z nabytí nemovitosti pak stálo 9,4 miliardy korun. Navíc na úvěrech se vyplatilo přes 57 miliard korun.

Podle šéfky Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové by však vláda měla se zadlužováním země brzdit a vážit každou korunu, kterou na boj s koronavirem dá.

„Rozhodně neříkám, že stát má zcela ukončit vyplácení podpor a kompenzací zasaženým subjektům a občanům. Určitě by ale měl každou takto vydanou korunu pečlivě zvážit,“ řekla pro iRozhlas.

Řadu nákupů zdravotnické techniky a ochranných pomůcek přitom v současné době kontroluje Nejvyšší kontrolní úřad. Zda v některých případech nebyl spáchán trestný čin, vyšetřuje také policie.

„V předmětné trestní věci nadále probíhá prověřování a policejní orgán provádí úkony trestního řízení k objasnění věci,“ uvedl žalobce Ondřej Trčka, který dozoruje kauzu nákupů ochranných pomůcek z éry bývalého ministra zdravotnictví a současného poslance za ANO Adama Vojtěcha.

Reklama

Doporučované