Hlavní obsah

Schodek 320 miliard. Účet za osm let vlády levice

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová prosadila rozpočet na rok 2021. Téměř jistě nebude dodržen.

Reklama

Levicové vlády premiérů Zemana, Špidly, Grosse a Paroubka zvýšily v období 1999-2007 výdaje o 45 procent.

Článek

Schvalování rozpočtu na rok 2021 nebylo jen soubojem komunistů a sociálních demokratů o deset miliard pro armádu. Nešlo při něm jen o pochybnost, jestli ho vůbec brát vážně, když schválené příjmy sníží daňový zákon hned v lednu o 100 miliard. Rozpočet na rok 2021 a zvláště jeho výdaje jsou bilancí osmiletého vládnutí koalic ANO a ČSSD, zpočátku za účasti lidovců, potom s podporou komunistů.

Příjmy rozpočtu byly schváleny ve výši 1488 miliard korun, i když se budou velmi pravděpodobně snižovat. Výdaje jsou o 320 miliard vyšší a dosahují 1808 miliard. V dohledné době se na nich nic měnit nebude, pokud si ovšem navýšení nevyžádá třetí vlna pandemie. Tyto výdaje jsou i po započtení inflace o 40 procent vyšší než v roce 2013, když ještě rozpočet schvalovala pravicová vláda Petra Nečase.

Nejde o překvapení. Levicové vlády premiérů Zemana, Špidly, Grosse a Paroubka zvýšily v období 1999-2007 výdaje o 45 procent. Jen se v té době státní finance pohybovaly na nižší cenové úrovni, a proto tehdejší osmileté navýšení výdajů o 480 miliard předstihli premiéři Sobotka a Babiš v součtu o 150 miliard.

Levicový vládní tandem zanechává Česko se čtyřikrát vyšším deficitem než pravicové vlády po předchozí krizi, i když výběr daní vyrostl reálně skoro o čtvrtinu. Přehled výdajů na příští rok ukazuje, proč se vláda rozhodla zadlužit.

Nejvyšší položkou jsou tradičně penze. Nemusela být tak vysoká, kdyby premiéři a ministři opakovaně nezvyšovali valorizaci nařízenou zákonem. Bez přepisování pravidel by náklady na státní penze nevyrostly o 155 miliard, ale o částku, která by byla o 30 miliard nižší.

Stejně velkou prioritou bylo zvyšování platů státních zaměstnanců. Především učitelům vyrostly mzdy na dvojnásobek, víc než o polovinu se však zvýšily všem ostatním. Konečný účet pro daňové poplatníky dosáhl 153 miliard.

O tom, že nešlo jen o zvyšování režie, svědčí investice, kterých proti roku 2013 přibylo o 83 miliard. Tento úspěch ovšem zajistil až návrh rozpočtu na příští rok. Dosud se investice od úrovně roku 2013 příliš nevzdálily. Totéž platí pro podporu zdravotnictví. Příspěvek za státní pojištěnce se zvýšil během osmi let o 76 miliard, ovšem dvě třetiny z toho si vyžádal šok z koronaviru. Zvýšení plateb zdravotním pojišťovnám zůstalo v rozpočtu na nový rok jako jediný doklad, že zemí letos prošla pandemie.

Bilance potvrzuje, že levicové vlády obvykle zvyšují dotace, jak svědčí relativně vysoký příliv podpory soukromým firmám, obcím a krajům. Stěžovat si mohou jen výzkumné ústavy, univerzity a kulturní zařízení, jejichž příjmy vyrostly jen o inflaci.

Vybírat daně, zajistit hmotný blahobyt pro všechny, posílit podporu podnikům a dokonce sociální dávky v časech konjunktury. Údaje z rozpočtu shrnují politiku levicových kabinetů právě tímto způsobem. To se může změnit už příští týden, kdy Sněmovna musí definitivně schválit zákon, podle kterého se daně budou snižovat.

Reklama

Doporučované