Hlavní obsah

Rozpočet prošel. Proč zvedla ruce i ČSSD? Není žádná domluva, tvrdí Babiš

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

Poslanci v pátek schválili rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard korun. Dodrželi komunistickou podmínku týkající se odebrání peněz armádě. Podepsání rozpočtu už předběžně slíbil prezident.

Článek

Vláda bude v příštím roce hospodařit se schváleným schodkem ve výši 320 miliard korun. Po dlouhé diskuzi pro rozpočet zvedli ruku poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Komunisté si však své hlasy podmínili odebráním 10 miliard Ministerstvu obrany.

Na převodu této sumy do vládní rozpočtové rezervy viselo celé hlasování o rozpočtu. Ještě ve středu, kdy poslanci přerušili schůzi, to vypadalo, že se premiéru Andreji Babišovi (ANO) nepodaří sehnat pro rozpočet hlasy a Česko se začátkem roku 2021 dostane do rozpočtového provizoria. Proti komunistickému návrhu totiž kromě opozice hlasitě protestovala i vládní ČSSD.

Jejích sedm přítomných poslanců však nakonec pro komunistickou podmínku ruku zvedlo, což už nebránilo tomu, aby hojně kritizovaný rozpočet prošel.

„Jasně jsme říkali, že nemůžeme akceptovat, že by se škrtalo v rozpočtu Ministerstva obrany, protože máme spojenecké závazky. Zlom přišel ve chvíli, kdy pan premiér ujistil sociální demokracii, že je připraveno řešení, že vláda později navrhne převod částky zpátky do rozpočtu Ministerstva obrany. Tudíž k žádným škrtům nedochází,“ vysvětlil poněkud kostrbatě názorový obrat ČSSD její šéf Jan Hamáček.

Podle kuloárních informací sociální demokraté vyměnili své hlasy za hladší průběh hlasování o kurzarbeitu, který se však ještě stále nedostal na projednávání Sněmovny, byť měl od 1. ledna platit, a také o zvýšení přídavků na děti, na němž se začátkem tohoto týdne neshodly ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

„Není taková domluva,“ odmítl tuto spekulaci na dotaz novinářů premiér Babiš.

Podle Hamáčka jsou kurzarbeit a přídavky na děti dlouhodobě vládní priority. „Nechápu, jak to má být předmětem nějakého obchodu. Pro nás jako ČSSD bylo prioritní, aby armáda o ty peníze nepřišla. Vyřešilo se to tímhle způsobem,“ dodal k tomu předseda sociální demokracie.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na pozdější tiskové konferenci prohlásil, že hned na zasedání vlády 4. ledna požádá o návrat prostředků do rozpočtu jeho resortu. „Rozpočet Ministerstva obrany v roce 2021 nebude krácen o 10 miliard korun,“ ujistil.

Výslednou dohodu prezentují komunisté jako úspěch.

„Pan premiér dnes řekl, že vrátíme finanční prostředky armádě, ale v jiné struktuře a jiném čase. Tím podle mého shrnoval, o čem jsme se bavili, tedy o finančních prostředcích pro armádu, která bojuje s covidem-19. To je pro nás přijatelné,“ uvedla autorka sporného pozměňovacího návrhu, poslankyně KSČM Miroslava Vostrá. Peníze podle ní mají jít zpět armádě, když bude pomáhat v boji s onemocněním.

Že zákon podepíše, avizoval přes svého mluvčího už i prezident Miloš Zeman. „Schválený rozpočet jsem sice připraven podepsat, ale předpokládám, že dojde k novelizaci tohoto zákona v případě schválení daňového balíčku, který do tohoto rozpočtu činí zásek 130 miliard korun,“ citoval prezidenta na svém Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. O daních budou poslanci jednat v úterý.

Je to špinavý kšeft, dušoval se ještě ve středu Onderka

Rozpočet na příští rok měli poslanci ve třetím čtení schvalovat už tuto středu. Po několika dlouhých přestávkách však schůzi přerušili, protože Babišovi a Schillerové se nepodařilo pro návrh najít dostatečnou podporu.

KSČM si trvala na svých deseti miliardách sebraných Ministerstvu obrany, ČSSD proti nim zase protestovala. Najít pro návrh hlasy poslanců SPD či nezařazených se nakonec nepodařilo.

Sociální demokraté přitom proti komunistickému návrhu protestovali dost ostře. Jejich postoj vůbec nepřipomínal dnešní slova předsedy Hamáčka o zlomu v jednání a ujišťování ze stany Babiše.

Poslanec Roman Onderka (ČSSD) dokonce možnost přistoupit na návrh komunistů výměnou za podporu státního rozpočtu označil za špinavý kšeft. „Pozměňovací návrh KSČM o redukci rozpočtu Ministerstva obrany o 10 miliard korun je pro sociální demokraty absolutně nepřijatelný a ČSSD pro něj nebude hlasovat. ČSSD přivedla tuto zemi do NATO, chceme dnes brát peníze těm, kterým tleskáme? Těm, kteří stáli v březnu na hranicích, chodili do domovů pro seniory, pomáhali zdravotníkům?“ rozčílil se Onderka. Ten Onderka, který v pátek odpoledne zvedl ruku pro komunistický návrh.

Reklama

Doporučované