Hlavní obsah

Rozpočet ohrožují tři zbrojní zakázky. Komunistům však vadí i jejich výrobci

Foto: Profimedia.cz

Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Reklama

Sněmovna schvaluje rozpočet na příští rok. Komunisté trvají na svém a chtějí škrty v rozpočtu pro armádu. Které zakázky ale komunistům konkrétně vadí?

Článek

Premiér Andrej Babiš nemá před konečným schvalováním státního rozpočtu na příští rok jistou většinu ve Sněmovně. A to i přesto, že komunisté v úterý připustili, že by při hlasování mohli opustit jednací sál, a tím snížit kvorum pro schválení zákona.

Ministryně Alena Schillerová ani premiér komunisty nepřesvědčili. A ti tak v čele s předsedou Vojtěchem Filipem trvají na škrtech 10 miliard pro armádu a peníze chtějí přesunout na boj s epidemií.

Komunistům vadí konkrétně tři armádní zakázky za téměř 70 miliard, které musí resort Lubomíra Metnara letos podepsat, jinak poruší závazky vůči spojencům NATO. Šéfovi komunistů ale vadí, že právě tyto zakázky připadnou zahraničním firmám ze Spojených států, Francie a Izraele.

„Armáda platí dopředu některé zakázky a neplatí přitom zakázky pro české podniky českého obranného průmyslu,“ vysvětloval Filip na konci listopadu pro Českou televizi.

Podle ministra obrany Metnara však není možné vybavení nakoupit v tuzemsku, protože české firmy zboží nevyrábějí.

Tři klíčové armádní kontrakty

Vláda se konkrétně zavázala NATO, že do konce roku 2025 Česko vybuduje takzvanou těžkou brigádu, jejíž základ budou tvořit nová vozidla bojové pěchoty.

Ministerstvo proto v roce 2021 musí podepsat tři klíčové smlouvy a podepsat první splátky. Ministr Metnar musí nejprve podepsat smlouvu na 210 vozidel bojové pěchoty za 52 miliard korun. „Ve výběru jsou zatím stroje ze Švédska, Německa a Španělska,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí resortu Jan Pejšek.

Druhý kontrakt, který už schválila vláda, se týká nákupu dvaapadesáti ráží za šest miliard, které by měla armádě dodat francouzská firma. „Třetí kontrakt je rovněž schválený vládou, jde o nákup z Izraele a jedná se o 4 baterie protiletadlového raketového kompletu za 10 miliard,“ uvedl Pejšek.

Dodávka je podle resortu důležitá především proto, že vojáci stále využívají starou sovětskou techniku ze 70. a 80. let.

„Jsou to nákupy ze zahraničí, protože v Česku to nikdo nevyrábí, ale vždy požadujeme, aby se subdodavatelsky zapojily české firmy,“ řekl Seznam Zprávám Lubomír Metnar.

Filipovi vadí americké vrtulníky

Předseda komunistů Filip už v roce 2019 pohrozil premiérovi, že pokud armáda podepíše kontrakt na nákup dvanácti amerických vrtulníků za 17 miliard, nemusela by jeho strana menšinovou koaliční vládu ANO a ČSSD podporovat.

Jeho argument byl takový, že Česko by nakoupilo hlavně předražené vrtulníky a navíc od americké firmy.

„Nemám zájem na nákupu předražených vrtulníků ze Spojených států amerických,“ vysvětloval svůj postoj Filip v roce 2019. I přes jeho výhrady a hrozby ohrožující vládu ministr Metnar kontrakt podepsal na konci loňského roku a podle mluvčího Jana Pejška se v současné době vrtulníky v USA vyrábějí.

Pro českou armádu jsou už také ve výrobě moderní izraelské 3D radary, na základě kterých bude mít armáda přehled o vzdušném prostoru. Kontrakt za 3,5 miliardy podepsal ministr obrany také v roce 2019.

Ministerstvo obrany by podle návrhu rozpočtu mělo příští rok hospodařit s částkou ve výši 85,4 miliardy korun. Z plánované částky má jít podle ministra obrany 25 miliard na investice.

„Z této částky již máme 15 miliard na příští rok na splátky smluv, které již jsou uzavřené a jež jsme podepsali s dodavateli,“ vysvětloval ministr Metnar na konci listopadu České televizi.

Zbývající částka je tak podle něj právě komunisty kritizovaných deset miliard, a pokud by ji vláda škrtla, zastaví se modernizace armády.

Reklama

Doporučované