Hlavní obsah

Ministerstvo riskuje. Dostalo pokutu za dotace i pro Agrofert

Foto: vláda.cz

Ministerstvo vedené Karlem Havlíčkem riskuje, že přijde o půl miliardy korun.

Reklama

Přes půl miliardy vyměřilo ministerstvo financí resortu průmyslu jako pokutu za špatné přidělování dotací. Peníze by se daly přesunout. Ale Havlíčkův úřad se raději bude bránit.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Karlem Havlíčkem (za ANO) se rozhodlo riskovat přes půl miliardy korun na dotacích. V této částce mu totiž vyměřil resort financí pokutu za špatně přidělené dotace. Pokud ji neakceptuje a nepřesune sumu na jiné projekty, může o peníze Česko přijít zcela, upozornil iRozhlas.cz.

O co jde? Při tradiční kontrole z financí, které jsou českým auditním orgánem pro evropské dotace, se našla pochybení při předělování dotací na MPO za 543 446 809 korun. Jde přitom i o projekty, na něž dostal peníze holding Agrofert premiéra Andreje Babiše. Ministerští úředníci podle kontroly nedostatečně posoudili střet zájmů.

Postup v takových případech je následující. Úřad přijme závěry auditu a může pak finance přesunout na jiné projekty. Ale to Havlíčkovo ministerstvo neudělalo. A hrozí tak, že Brusel vezme peníze Česku úplně.

„Rozhodli jsme se, že budeme riskovat i čistou opravu (úplné odebrání chybných dotací – pozn. red.), abychom mohli s Evropskou komisí jednat. S tím, jak byly chyby vyčíslené a jak byla následně spočítána extrapolace (rozšíření chybovosti na celý dotační program – pozn. red.), nesouhlasíme,“ přiblížil pro iRozhlas.cz náměstek pro eurofondy Marian Piecha.

Evropská komise už resort upozornila, že musí jednat, jinak o peníze přijde. MPO chce ovšem jednat, protože se domnívá, že auditoři postupovali příliš přísně. První jednání je právě dnes.

Není přitom času nazbyt. Peníze se musí případně přesunout a vyčerpat do konce roku.

Reklama

Doporučované